Sprijin pentru fermieri, după ce vremea le-a distrus culturile. Propunerea Comisiei Europene
- Iulia Moraru
- 23 septembrie 2024, 20:22
Comisia Europeană a propus luni alocarea unui sprijin financiar pentru acei fermieri afectați de condițiile meteorologice extreme.
Este vorba despre o sumă de 119,7 milioane de euro din rezerva agricolă, bani destinați direct fermierilor din Bulgaria, Germania, Estonia, Italia și România.
Ajutor pentru fermieri, de la Comisia Europeană
Comisia Europeană a propus astfel alocarea de fonduri în valoare de 21,6 milioane de euro pentru România, 10,9 milioane de euro pentru Bulgaria, 46,5 milioane de euro pentru Germania, 3,3 milioane de euro pentru Estonia și 37,4 milioane de euro pentru Italia.
Această măsură va ajuta la compensarea pierderilor suferite de fermierii din aceste țări, care au avut o scădere a producției și, implicit, a veniturilor.
Sumele anunțate luni reflectă solidaritatea Uniunii Europene față de fermierii afectați și pot fi suplimentate cu până la 200% din fonduri naționale.
Ajutoarele vor fi distribuite până în primăvara anului viitor
După adoptarea acestui sprijin pentru fermieri, autoritățile naționale vor fi obligate să aloce ajutoarele până la 30 aprilie 2025, asigurându-se că fermierii sunt beneficiarii finali.
De asemenea, statele membre vor trebui să informeze Comisia Europeană, până la 31 decembrie 2024, despre modul de implementare a măsurilor, inclusiv criteriile pentru acordarea ajutoarelor individuale, impactul estimat al acestora, prognozele privind plățile lunare până la sfârșitul lunii aprilie și nivelul suportului suplimentar care va fi oferit.
Propunerea Comisiei va fi supusă discuției cu toate statele membre înainte de a fi aprobată în cadrul întâlnirii Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole, programată pentru 7 octombrie.
În plus, notificarea trebuie să cuprindă măsuri menite să evite distorsionarea concurenței și supracompensarea.
Apel de solidaritate pentru fermieri
Fermierii din alte țări membre au suferit din cauza unor fenomene meteorologice extreme în a doua parte a verii. Comisia Europeană va analiza dacă aceste daune necesită, de asemenea, măsuri de solidaritate din partea UE.
„Această propunere de alocare a 120 de milioane de euro din rezerva pentru agricultură a PAC reprezintă o declaraţie fermă de solidaritate a UE cu fermierii care au nevoie de ajutor.
Această alocare, care poate fi completată cu până la 200% din fonduri naţionale, poate oferi un sprijin semnificativ fermierilor care au suferit daune şi au pierdut venituri.
Fermierii noştri nu sunt singuri în lupta împotriva schimbărilor climatice - ei se pot baza pe sprijinul Comisiei Europene pentru a reacţiona la crize, pentru a se adapta la noile provocări şi pentru a proteja viitorul fermelor şi al familiilor lor”, a transmis comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski, potrivit Agerpres.