Lovitură teribilă pentru Putin! EMA şi OMS suspendă procedura de autorizare a vaccinului rusesc Sputnik V

Lovitură teribilă pentru Putin! EMA şi OMS suspendă procedura de autorizare a vaccinului rusesc Sputnik V Sursa: arhiva EVZ

Speranțele Rusiei de a extinde accesul la vaccinul său Sputnik V anti-COVID-19 au fost blocate din cauza invaziei Ucrainei. Atât EMA cât şi Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au amânat pe termen nelimitat evaluarea vaccinului din cauza conflictului în curs și a sancțiunilor economice impuse Rusiei. 

În timpul unei conferințe de presă de miercuri, expertul în vaccinuri Mariangela Simao a declarat că agenția globală de sănătate a fost programată să inspecteze fabricile rusești, ca parte a protocolului pentru aprobarea OMS. Inspecția a fost stabilită pentru 7 martie. Dar, după invadarea Ucrainei pe 24 februarie, toate acestea au fost suspendate.

Procedura de aprobare de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a vaccinului rusesc anti-COVID-19 Sputnik V a fost suspendată pe termen nedefinit din cauza lipsei de contacte cu oficialii din Rusia, a anunţat joi un reprezentant al instituţiei europene.

În prezent, nu există nicio activitate comună şi nu avem niciun contact cu autorităţile ruse. Nu anticipăm o reluare a procedurii în viitorul apropiat, , a declarat Fergus Sweeney, directorul departamentului de studii clinice din cadrul EMA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sputnik V a fost primul vaccin lansat pe piaţă

Cu toate acestea, întrebări legate de eficacitatea lui şi o serie de nereguli în procesul său de autorizare în Rusia au creat controverse în jurul acestui ser, iar alte vaccinuri anti-COVID-19, lansate la multe luni după Sputnik V, au fost deja aprobate şi sunt utilizate pe scară largă în Uniunea Europeană.

EMA a început să examineze specificităţile vaccinului Sputnik V în urmă cu un an, ca parte a procesului său de autorizare a unor produse medicale. Procedura implică examinarea datelor medicale obţinute din studii şi teste, chiar dacă nicio cerere oficială privind autorizarea în UE nu a fost depusă. Principiul general este acela de a accelera procedura de autorizare.

Evaluarea vaccinului Sputnik V a fost amânată de mai multe ori din cauza absenței unor date medicale importante. Serul rusesc a fost autorizat pentru utilizare în Rusia şi în mai multe ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană.

Decizia OMS după invazia armatei ruse în Ucraina

Oficialii Fondului Rus de Investiții Direct (RDIF) care a sprijinit dezvoltarea Sputnik V, primul vaccin autorizat pentru utilizare împotriva infecției cu COVID-19, s-au străduit să obțină aprobarea vaccinului de la OMS. Unda verde de la OMS ar face ca Sputnik V să fie eligibil pentru utilizare prin efortul COVAX al Națiunilor Unite de a trimite vaccinuri pe tot globul.

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, RDIF a emis o declarație în care condamnă sancțiunile conduse de Occident care, potrivit organizației, împiedicau capacitatea vaccinului de a fi disponibil pe scară largă.

În plus, RDIF a sugerat că scopul sancțiunilor a fost de a permite vaccinurilor dezvoltate în vest, cum ar fi medicamentele ARNm dezvoltate de Moderna și echipa Pfizer/BioNTech, să câștige teren pe piață în zonele în care medicamentele nu sunt utilizate în prezent.

Restricțiile impuse de autoritățile americane care complică eforturile RDIF privind promovarea internațională a produselor vaccinale rusești, au fost cerute de către o serie de mari companii farmaceutice occidentale. Ca urmare a unei astfel de concurențe neloiale, miliarde de oameni din întreaga lume ar putea fi lipsiți de accesul la vaccinuri eficiente și sigure fabricate în Rusia, a spus RDIF într-o declarație, după cum a raportat BioSpace.