Evenimentul Zilei > Politica > Lovitură pentru USR PLUS și AUR. „Procedurile urmate sunt neconstituționale”
Lovitură pentru USR PLUS și AUR. „Procedurile urmate sunt neconstituționale”

Lovitură pentru USR PLUS și AUR. „Procedurile urmate sunt neconstituționale”

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, este de părere că moțiunea împotriva guvernului condus de Florin Cîțu nu o să aibă succes.

Tudorel Toader, fost ministrul al Justiției în timpul guvernării PSD, nu crede că guvernul condus de Florin Cîțu o să cadă. El a explicat și de ce anticipează că moțiunea nu va avea succes. Și asta pentru că nu urmează căi constituționale.

Explicații tehnice oferite de Tudorel Toader

„Eu zic că guvernul nu o să pice, deși ar trebui, pentru că numai de binele românilor nu este interesat. De ce nu pică? Pentru că procedurile urmate sunt neconstituționale. Nu poți să convoci Parlamentul și parlamentarii să nu știe de ce sunt acolo, conform articolului 66. Nu acceptă nimeni că Birourile Permanente vor stabili ordinea de zi. Conflictul juridic nu este. Conflictul juridic constituțional e între puterile statului, prin faptul că uzurpă puterile altei puteri sau nu își îndeplinește îndatoririle. Ori, aci nu este cazul.

CCR a înregistrat sesizarea Guvernului pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR. Se va analiza după 15 septembrie
Moțiunea se poate dezbate, dar fără efect juridic. Va veni CCR și nici nu va intra pe fond, ci va respinge pe procedură, pentru că nu s-a pornit bine. Constituția nu împiedică Parlamentul să hotărască, de multe ori hotărăște neconstituțional.

Guvernul rămâne în picioare cu puteri diminuate, dacă moțiunea trece, iar apoi vine CCR și restabilește puterile guvernului”, a afirmat Tudorel Toader la România TV.

Ce spune fostul președinte al CCR

Augustin Zegrean, fost președinte la CCR, a spus că deși „CCR spune de mulți ani că o motiune de cenzură depusă trebuie dezbatuta”, totuși procedurile parlamentare prevăd cine anume trebuie să convoace ședințe comune a senatorilor și deputaților în care să se citească, dezbată și voteze moțiunea. Dacă nu are cine să convoace ședințele reunite de plen, cum a fost cazul la moțiunea de cenzură USR PLUS și AUR pentru că PNL și PSD au boicotat întâlnirile conducerii Parlamentului, Constituția nu prevede nicio soluție.

Nu există niciun fel de constrângere, niciun fel de sanctiune, nimeni nu s-a gândit când s-a scris Constitutia că se va ajunge în asemenea situații. Nu poți să sancționezi aleși ai poporului, poporul îi sancționează pe aleși. Dar poporul uită, asta e problema”

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: