Cîțu poate răsturna toate calculele înainte de moțiunea de cenzură. Soluție-surpriză

Cîțu poate răsturna toate calculele înainte de moțiunea de cenzură. Soluție-surpriză

Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat miercuri seara, cu o zi înainte de citirea moțiunii de cenzură în Parlament, că încă nu-i târziu ca liderii USR PLUS să renunțe la demersul lor și să revină la masa negocierilor alături de liberali, astfel încât să fie găsită o soluție care să ajute la evitarea unei crize politice majore, ce poate bloca și amâna multe reforme-cheie.

Amintim că președinții Camerei Deputaților (n.r. – Ludovic Orban) și ai Senatului (n.r. – Anca Dragu) au convocat pentru joi, la 16:00, o ședință de plen reunit a Parlamentului. Nu a fost stabilită ordinea de zi, iar punerea pe ordinea de zi a citirii moțiunii de cenzură poate fi realizată fie în Birourile Permanente Reunite (BPR) ale Parlamentului, fie de către plen, la propunerea unui dintre liderii de grup.

În acest context, războiul dintre premierul Florin Cîțu și Ludovic Orban s-a mutat la CCR. Susținătorii lui Cîțu au reclamat un conflict juridic între Parlament și Guvernul României. Mai mult, atmosfera a devenit și mai apăsătoare după ce în PNL a fost adoptată o rezoluție pentru sancționarea liberalilor care vor participa la dezbaterea moţiunii.

Aici s-a ajuns după ce BPR au blocat de 4 ori, prin boicotul PNL și PSD, adoptarea unui calendar pentru dezbatere și vot. Orban a indicat că prevederile constituționale, întărite de decizii ale CCR, îl obligă să convoace plenul. Altfel, conform liderului

Ne puteți urmări și pe Google News

Ludovic Orban a dat asigurări că nu va vota moțiunea de cenzură și conform ultimelor informații, el nu va fi prezent la plenul reunit de joi. Eplicația oficială? Are activități programate în teritoriu.

Ce se pregătește pentru joi

De cealaltă parte, liderii USR PLUS au transmis celorlați parlamentari, în special celor din PSD, să nu blocheze dezbaterea moțiunii. Constituția României arată că moțiunea de cenzură se dezbate în termen de 3 zile după ce a fost citită în plenul Parlamentului.

Surse politice au transmis miercuri seara că liderii PSD au decis că participarea parlamentarilor social-democrați la ședința de plen de joi este facultativă.

„Este o procedură parlamentară. Am sesizat CCR pe nerespectarea regulamentului. Ar fi normal să aștepte decizia CCR și pe urmă să urmeze procedura normală din Parlament. Au fost vicii de procedură, dar singura instituție care poate spune dacă acest demers este legal sau nu este CCR.

Florin Cițu

A doua oară trebuiau să depună și moțiunea. Suspectăm mai multe lucruri. Este prima oară când se depun semnăturile și se spune că prima dată au fost depuse în fotocopie. Nu ne jucăm cu așa ceva, mai ales când este vorba despre a avea sau nu guvern.

Mesajul lui Cîțu pentru USR PLUS

Cine vrea să dea acest guvern jos este responsabil pentru faptul că nu sunt paturi la ATI, dar și pentru că nu putem da OUG pentru a-I ajuta pe români cu facturile. Un guvern picat nu poate da OUG. Ei trebuie să-și asume că românii vor avea de suferit prin faptul că românii nu vor avea un guvern.

Ei trebuie să explice românilor de ce au ieșit de la guvernare. Anghel Saligny e un program ale cărui componente sunt în programul de guvernare. Cine spune că nu e acolo, minte. A fost în dezbatare mult timp și nimeni nu a spus nimic. Au apărut discuțiile când s-a apropiat Congresul PNL și au spus că nu vor fi niciodată de acord cu Programul Saligny până nu se va desființa SIIJ.

Eu le-am spus că am desființat SIIJ în Guvern. A fost depus un amendament la Camera Deputaților, care după aceea nu a mai fost bun. Ei nu aveau nimic împotriva Programului Anghel Saligny, dar încercau să-și creeze un avantaj de imagine. Programul a fost în avizare. Din 17-08-2021 există un aviz favorabil cu observații pe care nu ministrul Justiției, Stelian Ion, nu l-a semnat niciodată.

Obsevațiile se trimiteau către Ministerul Dezvoltării. E o procedură de avizare. Aici e un abuz. Nu poți bloca procedura de avizare. Aici s-a încercat să fie 3 guverne. Nu există așa ceva. Am fost de acord cu amendamentele cerute de ei. O parte dintre ele sunt acolo.

Orban

Premierul a respins șantajul

Și eu am avut amendamente. Voiam ca proiectele să fie aprobate prin HG. Dar nu e un capăt de țară. Asta înseamnă negociere. Da nu șantaj. Era o grabă. De 30 ani stăm cu drumuri neasfaltate, cu localități fără apă potabilă și canalizare. Oricine vă va putea spune că proiectul nu va avea niciun efect un an sau doi, pentru că este un procedeu care durează.

PSD negociază cu ei. Asta se întâmplă. Majoritatea care vrea să arunce țara în aer este PSD-USR PLUS-AUR. Ei negociază pentru că altfel nu are cum să se întâmple. Noi încă putem merge mai departe dacă USR PLUS retrage moțiunea din Parlament.

Cum poți să te gândești că în viitor mai poți negocia ceva cu PNL când tu ai stat la masă cu PSD și AUR, cei mai mari dușmani ai liberalilor? Este încă timp să fie retrasă această moțiune. Dacă se retrage, revenim la masă, ne așezăm la discuții. Este singura soluție pentru România, care poate avea doar o guvernare de dreapta.

Dacă pica guvernul, cine semnează PNRR? Ne facem de râs. Nu-i de ajuns că ne-a făcut de râs PSD, cu premierul Japoniei, când prim-ministrul nostru (n.r. – s-a referit la Mihai Tudose) și-a dat demisia.

Reproșuri pentru Ludovic Orban

(n.r. - mai vorbește cu Orban?) Da, bineînțeles. A fost la ultimul BPN și a votat chiar pentru susținerea mea ca premier. Mă surprind acțiunile sale din ultima perioadă din Parlament, dar asta e. Pare că vrea neapărat ca moțiunea de cenzură să fie citită în Parlament. Dacă ar fi verificat semnăturile și toate procedurile, poate ar fi fost un abuz de funcție…

Această grabă de a aduce… Pare că este cel mai mare susținător al moțiunii. El trebuie să răspundă liberalilor, nu mie. Dacă al apare că este cel mai mare susținător al unei moțiuni USR PLUS - AUR, el trebuie să explice. Mă surprinde că la 23:00 a stat să facă un BPN pentru acest subiect, dar niciodată nu a stat să facă un proiect pentru legea consumatorului vulnerabil.

Mă surprinde că un președinte al PNL poate ajuta ca guvernul să pice. Nu este nevoie de cvorum la citire. Eu știu că la moțiuni, parlamentarii liberali sunt prezenți și nu votează. Ar fi culmea ca un membru al PNL să voteze o moțiune de cenzură alături de USR PLUS și AUR″, a declarat Florin Cîțu la Digi24.