Lovitură pentru românii cu credite în lei! Sunt obligaţi să dea mai mulţi bani. Anunţul de ultim moment al BNR

Lovitură pentru românii cu credite în lei! Sunt obligaţi să dea mai mulţi bani. Anunţul de ultim moment al BNR Sursa foto: arhiva EVZ

Indicele ROBOR a atins noi recorduri ceea ce înseamnă că ratele românilor care au credite în lei cu dobândă variabilă, contractele înainte de luna mai a anului 2019, vor crește din nou. Ratele lunare pot fi și cu câteva sute de lei mai mari. Totul depinde de valoarea împrumutului.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat miercuri la 5,10% pe an, de la 5,07% cât a fost marţi, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR). La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a ajuns la pragul de 5,24% pe an, de la 5,21% marţi, iar indicele la 12 luni a crescut la 5,33% pe an, de la 5,27% pe an anterior.

Dobândă mai mare

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,5% pe an şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară, scrie Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), care se aplică creditelor luate după luna mai 2019 acesta este de 1,86% pe an.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Cum scăpați de ratele uriașe

Românii care au credite în lei contractate înainte de luna mai a anului 2019 își pot reduce ratele dacă solicită refinanțări. Pe piața bancară sunt oferte mai bune, iar unele instituții oferă chiar și rate fixe pentru o anumită perioadă sau chiar pe toată durata creditului. Dacă mai aveți mult de plătit la un credit trebuie să știți că o refinanțare să poate reduce rata și 30%.

Există însă unele costuri suplimenare. „Dacă te duci şi faci refinanţarea la o altă bancă decât banca de unde ai luat creditul atunci mai este costul de scrisoare de refinanţare care este de 300+500 de lei sumă fixă, depinda de banca la care ai creditul. Apoi sunt costurile cu terţii, adică cu notarul, cu evaluatorul, pentru că trebuie să muţi ipoteca de pe imobil de la o bancă la alta (doar în cazul creditelor imobiliare", a explicat Irina Chiţu, analist financiar, la Antena 3.