Explozia pagerelor în Liban. Un norvegian, dat în urmărire generală

Explozia pagerelor în Liban. Un norvegian, dat în urmărire generală Explozii pagere. Sursa foto: X

Poliția din Norvegia a început o investigație după ce a primit informații conform cărora o companie deținută de un cetățean norvegian ar fi în directă legătură cu vânzarea de pagere către gruparea teroristă libaneză Hezbollah. Dispozitivele au explodat, ucigând 39 de membri ai grupării și rănind câteva mii. Israel nu a confirmat niciodată implicarea în acel atac.

Nu este clar cum și când au fost modificate pagerele, astfel încât să poată fi detonate de la distanță. Autoritățile din Taiwan, Ungaria și Bulgaria investighează deja posibile verigi din lanțul de aprovizionare. Poliția norvegiană a inițiat o investigație preliminară pentru a determina dacă există motive pentru a începe o investigație completă pe baza acuzațiilor din mass-media că o companie deținută de Norvegia ar putea fi implicată în vânzarea de pagere către Hezbollah, transmite Reuters.

Atac pagere

Sursa foto: X.com

Compania norvegianului are sediul în Sofia

Autoritățile bulgare au declarat săptămâna trecută că investighează compania Norta Global, cu sediul în Sofia, după ce o informație din presă a indicat că ar fi fost implicată în facilitarea vânzării pagerelor. Compania a fost fondată în 2022 de cetățeanul norvegian Rinson Jose, în vârstă de 39 de ani. El a semnat actul constitutiv al companiei la consulatul bulgar din Oslo și este dat în urmărire generală.

Pe pagerele care au explodat este inscripționată compania taiwaneză Gold Apollo. Aceasta se apără și spune că dispozitivele au fost fabricate de compania ungară ungară BAC, o parteneră a sa. Ungurii spun, însă, că firma lor este doar un intermediar şi nu se ocupă cu producţia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai multe ipoteze

Imediat după explozia pagerelor, specialiștii au lansat mai multe ipoteze. Printre ele, o breşă de securitate cibernetică care ar fi dus la supraîncălzirea şi detonarea bateriilor cu litiu ale dispozitivelor. A doua și cea mai credibilă ipoteză a fost aceea că pagerele au fost falsificate în timpul procesului de fabricaţie şi expediere. Este, însă, posibil ca Israelul să fi avut agenţi operativi infiltrați în Hezbollah.

Revista presei