Examenul de Bacalaureat, o nouă structură: Se vor da cinci examene scrise și patru probe de competențe

Examenul de Bacalaureat, o nouă structură: Se vor da cinci examene scrise și patru probe de competențeSursa foto: Arhiva EVZ

Examenul de Bacalaureat va avea o nouă structură școlară. Mai exact, începând din anul 2029, absolvenții de liceu vor susține cinci probe scrise și patru de competențe, dintre care două la câte o limbă străină, arată Legea educației 198/2023.

Examenul de Bacalaureat se schimbă

Legea Educației prevede o întreagă reformă începând din septembrie 2025. Viitorii elevi de liceu din anul școlar 2025-2026 ar urma să aibă, de asemenea, și programe școlare noi, dar și manuale noi.

De exemplu, un elev de la profilul real, specializarea Matematică-Informatică, va susține probe scrise la:

  • Limba și Literatura Română, Matematică,
  • O disciplină de specialitate - la alegere între Informatică, Fizică, Chimie, Biologie,
  • O probă suplimentară la alegere dintre disciplinele socio-umane: Istorie, Geografie, Logică, Psihologie sau Sociologie.

Se schimbă structura examenului de Bacalaureat. Vor fi nouă probe scrise și de competențeExamenul de Bacalaureat se schimbă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Elevii vor susține patru probe de competențe

Potrivit legii, la Examenul de Bacalaureat elevii vor susține patru probe de competențe:

  • competențe lingvistice de comunicare orală în limba română,
  • competențe digitale,
  • două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională, o modificare față de proba unică la o limbă străină așa cum este în prezent.

Important, nivelurile de competență vor fi stabilite conform Cadrului European Comun de Referință pentru limbi străine, cu un nivel minim B2 pentru prima limbă și, de asemenea, B1 ori A2 pentru a doua limbă. Iar elevii care învață în limba unei minorități naționale și care studiază o singură limbă străină vor susține doar proba pentru aceasta.

Ce se întâmplă cu generația care va intra la liceu în 2025-2026

„La acest moment, generația care va intra la liceu în  perioada 2025-2026 începe pe programe noi, cu manuale noi și cu profesori formați deja”, a anunțat ministrul Deca în urmă cu ceva timp, continuând: „Aș vrea să vă asigur că la începutul anului școlar viitor vom avea planurile-cadru în dezbatere publică”.

Examenul de bacalaureat se va desfășura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generația de elevi înscriși în clasa a IX-a în anul școlar 2025-2026, informează edupedu.ro.