Haos în sistemul de învățământ. Noul Bacalaureat, contestat de părinți și profesori

Haos în sistemul de învățământ. Noul Bacalaureat, contestat de părinți și profesori Bacalaureat. Sursa foto: Arhiva EvZ

Ministerul Educației a anunțat modificarea structurii anului școlar 2024-2025 pentru a acomoda desfășurarea examenului de BAC și activitățile extracurriculare. Decizia vine pe fondul suprapunerii examenelor scrise din vară cu programul obișnuit de cursuri pentru clasele IX-XI, ceea ce ridică probleme de organizare atât pentru profesori, cât și pentru elevi și părinți.

Secretarul de stat Florin Lixandru a explicat într-un interviu recent că ministerul lucrează deja la un proiect de modificare care va permite școlilor să organizeze programele „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde” în perioada examenelor, fără a perturba activitățile curente ale elevilor care nu susțin Bacalaureatul. Această măsură, deși necesară, a stârnit controverse și nemulțumiri în rândul părinților și profesorilor.

Elevii din clasele mici, afectați de noile măsuri pentru Bacalaureat

Modificările aduse structurii anului școlar au un impact direct asupra elevilor din clasele IX-XI, care își continuă cursurile până la 20 iunie, în timp ce colegii lor din clasele terminale susțin examenul de Bacalaureat. Pentru a evita o suprapunere a cursurilor cu examenele, elevii din clasele mai mici ar putea fi mutați în alte școli sau în schimbul de după-amiază. Florin Lixandru a precizat că vor fi organizate centre speciale pentru Bacalaureat, fiecare centru având capacitatea de a primi minimum 250 de candidați.

„Vom încerca să reducem numărul de școli în care se organizează examenul de Bacalaureat. Elevii care susțin examenul vor fi mutați în alte unități de învățământ, acolo unde este posibil, pentru a minimiza impactul asupra colegilor lor din clasele IX-XI. În școlile care au atât gimnaziu, cât și liceu, elevii vor fi trimiși în alte unități pentru susținerea examenului”, a declarat Lixandru.

BAC-ul duce la reorganizarea activităților extracurriculare

În săptămâna în care se desfășoară examenele scrise, școlile vor avea posibilitatea să organizeze „Școala Altfel” sau „Săptămâna Verde”, activități extracurriculare menite să ofere elevilor o alternativă la cursurile obișnuite. Aceasta este soluția propusă de minister pentru a evita perturbarea activităților școlare, dar părinții și profesorii ridică semne de întrebare cu privire la modul în care aceste activități vor fi organizate.

Iuliana Constantinescu, reprezentantă a părinților din sectorul 2 al Capitalei, a exprimat nemulțumiri legate de costurile suplimentare care ar putea apărea pentru familii. „Cine se va ocupa de copii în timpul acestor activități? Profesorii vor fi implicați în organizarea examenelor, iar părinților nu li se poate cere să acopere costurile pentru bilete la muzee sau alte activități. Este neclar dacă ministerul va aloca fonduri pentru aceste activități sau dacă părinții vor fi nevoiți să suporte cheltuielile”, a spus Constantinescu.

Posibila mutare a elevilor în schimbul de după-amiază

Pentru școlile unde nu se poate organiza „Școala Altfel” sau „Săptămâna Verde”, secretarul de stat a sugerat că elevii care învață dimineața ar putea fi mutați în schimbul de după-amiază. Totuși, această soluție nu este văzută cu ochi buni de părinți, care se tem că orarul aglomerat ar afecta performanța elevilor și le-ar perturba rutina zilnică.

„Majoritatea școlilor din România funcționează deja în două schimburi, de dimineață și de după-amiază. Dacă îi mutăm pe elevii care învață dimineața în schimbul de după-amiază, atunci unde vor învăța cei care sunt deja programați după-amiază? Noaptea? Această soluție nu este realistă”, a adăugat Iuliana Constantinescu.

Reacția Ministerului: „Calendarul de Bacalaureat rămâne neschimbat”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat într-o apariție televizată că nu există posibilitatea de a modifica calendarul examenelor de Bacalaureat pentru 2025. Structura anului școlar și datele examenelor au fost stabilite în urma unor consultări publice și sunt menite să răspundă nevoilor elevilor, a explicat aceasta.

„Am luat decizia de a păstra structura actuală a anului școlar din mai multe motive, inclusiv pentru a oferi absolvenților timp suficient să se înscrie la universități, atât din țară, cât și din străinătate. De asemenea, probele de competențe au fost mutate în iarnă tocmai pentru a le permite elevilor să se concentreze mai bine pe examenele scrise din vară. Am oferit școlilor mai multe opțiuni pentru organizarea examenelor, iar fiecare unitate de învățământ va găsi soluțiile potrivite pentru elevii săi”, a spus Ligia Deca.

Presiuni din partea profesorilor

Decizia ministerului de a păstra calendarul examenelor a fost criticată și de un grup de profesori de la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București, care au trimis o scrisoare deschisă ministrului Educației. Profesorii avertizează că, pe lângă organizarea examenelor de Bacalaureat, trebuie să finalizeze și situația școlară a elevilor, ceea ce pune o presiune suplimentară pe cadrele didactice.

Profesori, agresiune, amenzi

Sursa foto: Arhiva EvZ

„Nu vom face față volumului imens de muncă. Pe lângă faptul că trebuie să ne ocupăm de organizarea examenelor, trebuie să încheiem situația școlară a elevilor din clasele IX-XI, ceea ce este extrem de dificil în contextul actual”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de peste 30 de profesori.

Calendar Bacalaureat 2025

Ministerul Educației a publicat deja calendarul pentru examenele de Bacalaureat din 2025. Prima sesiune va începe cu înscrierile pentru probele de competențe, programate în perioada 16-20 decembrie 2024. Probele scrise vor avea loc în iunie 2025, iar rezultatele finale vor fi afișate la sfârșitul lunii iunie.

  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română (proba E.a)
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului (proba E.c)
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării (proba E.d)
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă (proba E.b)
  • 20 iunie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale

O decizie insuficient analizată

Este evident că decizia de a modifica structura anului școlar și de a muta perioada în care au loc examenele de BAC nu a fost deloc pregătită suficient de mult de către decidenții din Educație.

În timp ce ministerul încearcă să acum găsească soluții, nemulțumirile legate de reorganizarea activităților școlare și de resursele financiare necesare rămân în continuare subiecte de dezbatere. Ministerul Educației va trebui să găsească un echilibru pentru a asigura o desfășurare eficientă a examenelor și a cursurilor.

Ne puteți urmări și pe Google News