Bacalaureatul se schimbă. Ordinul a apărut în Monitorul Oficial

Bacalaureatul se schimbă. Ordinul a apărut în Monitorul Oficial Bacalaureat / Sursa foto: arhiva EVZ

București. Bacalaureatul va fi susținut după noi reguli, începând cu anul școlar care va începe luni, 9 septembrie. Actul normativ a fost elaborat de Ministerul Educației și publicat în Monitorul Oficial.

Actul normativ promovat de ministerul condus de Ligia Deca va veni cu o serie de noutăți pentru candidați. Acestea vor fi aplicabile încă din acest an școlar, așa cum s-a stabilit.

Bacalaureatul după noi reguli

Examenul de maturitate, cum mai este numit, va fi susținut după noi reguli, la finalul acestui an școlar. Ordinul de ministru care stabilește cadrul legal a fost publicat în Monitorul Oficial. Cea mai mare noutate pe care o aduce Bacalaureatul 2024 - 2025 este legată de accesul candidaților la propriile lucrări. Aceștia vor putea să-și vizualizeze lucrările, la cerere. Astfel, vor putea depune eventualele contestații în cunoștință de cauză.

„Candidatul poate solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor proprii după afişarea rezultatelor iniţiale, în conformitate cu prevederile procedurii stabilite de către Comisia Naţională de Bacalaureat. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoţit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal”, prevede actul normativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, membrii comisiilor județene de bacalaureat sau membrii Comisiei Naţionale de Bacalaureat pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor şi a borderourilor de evaluare în scopul reverificării.

Potrivit ordinului, pentru Bacalaureatul 2024 - 2025, activităţile aferente examenelor se vor realiza prin platforma dedicată evaluării digitalizate.

Ligia Deca

Ligia Deca. Sursă foto: Facebook

Principalele prevederi ale actului normativ

Ordinul privind Bacalaureatul 2024 - 2025 interzice candidaţilor să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc. Ei vor trebui să-și lase bagajele înr-o sală de depozitare, stabilită de comisie. Cei care nu se conformează nu vor intra în examen. De asemenea, li se interzice candidaților să aducă în sală manuale, dicționare, culegeri, notițe, etc. care ar putea fi utilizate la rezolvarea subiectelor.

Candidații nu au acces în sălile de examen cu telefoane mobile, căşti audio, dispozitive tip IoT, mijloace electronice de calcul sau de comunicare ce ar putea fi utilizate la rezolvarea subiectelor. Tot aici intră și interdicția de copia după alți candidați sau de a comunica între ei. Candidații care susțin bacalaureatul nu au voie să comunice și nici să transmită altora notiție ori materiale care să-i ajute să rezolve subiectele.

Candidaţii prinși încălcând regulile sunt eliminați din sală. Încălcarea regulilor va fi considerată tentativă de fraudă și va fi sancționată cu blocarea accesului la probele următoare ale examenului. Candidaților prinși în acestă situație nu li se vor recunoaște notele la examenele promovate anterior. Ei vor trebui să reia toate probele de la capăt. Mai mult nu vor mai avea dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului.

Primele probe la Bacalaureatul 2025

Înscrierea candidaţilor la probele A, B, C şi D din cadrul examenului are loc în perioada 16 - 20 decembrie 2024. Bacalaureatul va începe cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).

În această etapă va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B) evaluarea competenţelor digitale (proba D) şi evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). Aceste examene sunt organizate la nivelul unității școlare. Fiecărei probe de evaluare a competenţelor i se va aloca un interval de maximum 3 zile lucrătoare.

Elevii care beneficiază de burse de studiu în străinătate, dar care nu pot participa la probele A, B, C şi D în perioada 27 ianuarie - 7 februarie 2025, le pot susţine ulterior. Calendarul pentru Bacalaureatul 2025 prevede intervalul 30 mai - 4 iunie.

Elevi examene

Examene sursa foto: EVZ

Calendarul examenului sesiunea I

  • 16 - 20 decembrie 2024: Înscrierea candidaţilor pentru susţinerea probelor A, B, C, D
  • 27 - 29 ianuarie 2025: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A
  • 29 - 31 ianuarie 2025: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
  • 3 - 5 februarie 2025: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - proba C
  • 5 - 7 februarie 2025: Evaluarea competenţelor digitale - proba D
  • 30 mai - 4 iunie 2025: Susţinerea probelor A, B, C, D de către elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate, care nu pot participa la Bacalaureat în perioada 27 ianuarie - 7 februarie
  • 2 - 6 iunie 2025: Înscrierea candidaţilor la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba şi literatura română - proba E.a) - proba scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului şi specializării - proba E.d) - proba scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba şi literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
  • 20 iunie 2025: Afişarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00), vizualizarea lucrărilor scrise şi depunerea contestaţiilor (în intervalul orar 14,00 - 18,00)
  • 23 - 24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise şi depunerea contestaţiilor
  • 30 iunie 2025: Afişarea rezultatelor finale
Note

Note. Sursa foto: Arhiva EVZ

 

Calendarul sesiunii a doua pentru Bacalaureatul 2025

  • 14 - 21 iulie 2025: Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe
  • 4 - 5 august 2025: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A
  • 5 august 2025: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
  • 6 august 2025: Evaluarea competenţelor digitale - proba D
  • 7 - 8 august 2025: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - proba C
  • 11 august 2025: Limba şi literatura română - proba E.a) - proba scrisă
  • 12 august 2025: Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
  • 13 august 2025: Proba la alegere a profilului şi specializării - proba E.d) - proba scrisă
  • 14 august 2025: Limba şi literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
  • 18 august 2025: Afişarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00), vizualizarea lucrărilor scrise şi depunerea contestaţiilor (în intervalul orar 14,00 - 18,00)
  • 19 - 20 august 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise şi depunerea contestaţiilor
  • 26 august 2025: Afişarea rezultatelor finale

Revista presei
Teatru. Volumul 2