FILIT Chișinău 2024. Nume mari ale literaturii și dramaturgiei mondiale, în Republica Moldova

FILIT Chișinău 2024. Nume mari ale literaturii și dramaturgiei mondiale, în Republica Moldova

Republica Moldova. Cea de-a doua ediție FILIT Chișinău - Festivalul Internațional de Literatură și Traducere, cel mai mare festival de acest gen din Sud-Estul Europei, a început, în seara zilei de azi, la Teatrul Fără Nume, din Chișinău. Deschiderea Serilor FILIT s-a produs cu un dialog incitant, care a adus în prim plan doi invitați de seamă: scriitorul Andrei Pleșu și istoricul și criticul literar Alexandru Călinescu. Discuția a fost moderată de Cătălin Ștefănescu, prezentatorul și realizatorul emisiunii Garantat 100%.

Trenul Literaturii a unit simbolic cele două capitale ale Moldovei - Iași și Chișinău

Până la 29 septembrie, evenimentul reunește prozatori, poeți, traducători și jurnaliști din România, Republica Moldova, Irlanda, Spania, Polonia, Austria, Danemarca, Germania, Franța, Ucraina, alături de poeți, traducători, editori, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri culturali, jurnalişti, artiști din mai multe țări europene.

 

Organizatori ai FILIT Chișinău / Sursa foto: filit.md

Scriitorul Andrei Pleșu și istoricul și criticul literar Alexandru Călinescu au deschis serile FILIT Chișinău

 „Un element definitoriu al festivalului este Trenul Literaturii care a unit simbolic cele două capitale ale Moldovei - Iași și Chișinău. Trenul caravană a pornit, azi, din Iași, la ora 12:00 și a ajuns, la Chișinău, la ora 16:40. La bord, au urcat autorități de pe ambele maluri ale Prutului, scriitori români, traducători sau călători pasionați de literatură și nu numai. Timp de patru ore, ei au avut parte de performance de poezie, dezbateri literare și un concert inedit, susținut de trupa „Adam’s Nest”, informează organizatorii.

Festivalul are în centru câteva manifestări principale, desfășurate pe scena Teatrului Fără Nume, cu nume mari ale literaturii și dramaturgiei contemporane mondiale: Andrei Pleșu (România), John Boyne (Irlanda), Franzobel (Austria) și Josep Maria Miro (Spania). Totodată, în cele patru zile de FILIT Chișinău vor fi organizate mai multe evenimente culturale: întâlniri cu scriitori din România și din Europa, ateliere tematice pentru copii, ateliere de traducere, întâlniri ale scriitorilor cu liceenii, dar și dezbateri literare și întâlniri profesionale”, se arată în comunicatul organizatorilor FILIT Chișinău.

Personalități literare din zece țări europene vor dialoga cu publicul basarabean

Noaptea Albă a Poeziei este un eveniment mult așteptat de cititorii basarabeni. Ei vor avea ocazia să urmărească un maraton de poezie și muzică, la care vor participa zeci de poeți și performeri de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din străinătate. Seara se va încheia cu un concert susținut de proiectul muzical al Centrului Cultural Subcarpați, care va lansa un concurs de creație, adresat participanților FILIT Chișinău.

FILIT Chișinău este organizat de Fundația KA-TET. Este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Culturii din România, Ambasada Austriei la Chișinău, Goethe Institute, Ambasada Italiei din Chișinău, Institutul Cultural Danez, Ambasada Suediei la Chișinău, Institutul „Cervantes”, Institutul Cultural Polonez, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău ș.a.