Evenimentul Zilei > Actualitate > Lovitură la Primăria Deva. Secretarul general a fost reținut de DNA
Lovitură la Primăria Deva. Secretarul general a fost reținut de DNA

Lovitură la Primăria Deva. Secretarul general a fost reținut de DNA

Secretarul general al primărie municipiului Deva a fost reținut pentru 24 de ore, de procurorii DNA, în cadrul unei anchete de corupție.

Reținere spectaculoasă la Primăria din Deva. Secretarul primăriei este vizat de o anchetă de corupție. Anunțul a fost făcut de DNA, într-un comunicat transmis presei în această dimineață. Alături de secretarul primăriei, Laura Sârbu, a fost reținut soțul acesteia, Hadrian Sârbu, de asemenea, angajat al Primăriei și un om de afaceri, administratorul unei societăți comerciale.

Cei doi funcționari sunt acuzați de trafic de influență și omplicitate la trafic de influență, conform comunicatului transmis de DNA. Ei au fost reținuți pentru 24 de ore de procurorii DNA Alba Iulia.

„În perioada 2020 – 2021, inculpata Sârbu Laura, în calitatea menționată mai sus, beneficiind și de ajutorul soțului ei, Sârbu Hadrian, ar fi primit de la un om de afaceri suma de 40.000 lei și ar fi pretins de la același om de afaceri suma de 7.000 euro pentru a-și trafica influența pe care a pretins că o are asupra funcționarilor din cadrul Primăriei municipiului Deva”, se arată în comunicatul transmis de DNA.

Banii erau pentru favorizarea unei societăți comerciale

Mai exact, banii cu pricina ar fi fost pretinși și primiți pentru a favoriza o anumită societate comercială de construcții. Astfel, soții Sârbu ar fi făcut trafic de influență pentru ca firma respectivă să fie favorizată la atribuirea unor contracte de lucrări în cadrul proiectelor derulatre de Primăria Municipiului Deva.

De asemenea, cei doi funcționari urmau să-i dea, contra cost, omului de afaceri, documentația de achiziție pentru construirea unei hale de producție, mai arată procurorii.

„Concret, banii respectivi ar fi fost primiți și pretinși pentru traficarea influenței în scopul atribuirii către societatea omului de afaceri a unor contracte de lucrări în cadrul proiectelor derulate de Primăria municipiului Deva și pentru a asigura obținerea de către acesta a documentației necesare construirii unei hale de producție”, se mai arată în comunicatul DNA.

Afacerea s-a concretizat cu un contract public

Potrivit sursei citate firma omului de afaceri ar fi primit un contract, de la Primăria Deva, pentru reparații curente la un adăpost de noapte.

„Influența s-a dovedit a fi una reală, deoarece la data de 05 august 2020, omul de afaceri a încheiat cu primăria municipiului Deva un contract ce avea ca obiect efectuarea unor reparații curente la «Adăpostul de urgență pe timp de noapte» (aflat în subordinea Direcției de asistență socială Deva). Ca urmare a înțelegerii inițiale, omul de afaceri, prin intermediul societății administrate de cel de-al treilea inculpat, ar fi remis secretarului general al Primăriei municipiului Deva suma totală de 40.000 lei”, se mai arată în comunicat.

În cursul zilei de astăzi, 1 aprilie 2021, cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.