Evenimentul Zilei > International > Putin: Reținerea rușilor în Belarus este o operațiune făcută de Ucraina și SUA
Putin: Reținerea rușilor în Belarus este o operațiune făcută de Ucraina și SUA

Putin: Reținerea rușilor în Belarus este o operațiune făcută de Ucraina și SUA

Președintele rus Vladimir Putin lansează o nouă teorie a conspirației, legată de reținerea cetățenilor ruși în Belarus. Iată ce scrie Ria Novosti!

„Incidentul cu reținerea cetățenilor ruși în Republica Belarus constituie o operațiune comună a serviciilor speciale ucrainene și americane, acest lucru se știe din surse demne de încredere, a arătat președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. După cum relatează RIA-Novosti, Procuratura Generală a Federației Ruse comunicase anterior că cei 32 de ruși, care au fost reținuți în Republica Belarus, se află în prezent în Rusia. Unul dintre cetățenii ruși reținuți în Republica Belarus, care are și cetățenie belarusă, a rămas în republică. Transferul cetățenilor ruși către Federația Rusă s-a efectuat în conformitate cu normele dreptului internațional și a legilor naționale, au arătat surse din Procuratura Generală a Rusiei. 

„Acum este clar. Aceasta este o acțiune a serviciilor speciale. Acești oameni la care v-ați referit (…) trebuiau să plece, cum li s-a spus, în țări din America Latină, din Orientul Mijlociu, pentru o muncă absolut legală. În realitate, ei au fost târâți pe teritoriul Republicii Belarus și prezentați ca o posibilă forță de atac pentru agravarea situației în cursul campaniei electorale”, a declarat Putin în interviul acordat postului de televiziune „Rusia 1”. După cum a remarcat Putin, cetățenii ruși „pur și simplu au fost ademeniți acolo (în Republica Belarus – n. trad.), târâți peste graniță”. scrie RIA Novosti.

Tot referitor la situația din Belarus, RIA notează:”La Minsk a fost reținut un grup de jurnaliști, între care și corespondentul RIA – Novosti, care intenționau să prezinte acțiuni de protest. Potrivit unor surse din cadrul Direcției Generale a Interne, lucrătorii media au fost duși la secția de poliție pentru „verificarea documentelor”. „Ei nu au fost reținuți, ci vor fi duși la Direcția Generală de Interne pentru a li se verifica identitatea”, a declarat, pentru RIA – Novosti, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Interne a Comitetului executiv orășenesc. După cum transmite chiar corespondentul RIA – Novosti, el și încă aproximativ 20 de persoane au fost duși într-un cabinet unde li se verifică documentele. Agenția „Sputnik Belarus” transmite, la rândul ei, că între cei duși la secția de poliție este un jurnalist de-al lor, precum și jurnaliști de la AP și Reuters. Ministerul de Interne belarus a dat asigurări că tuturor jurnaliștilor ai mass-media înregistrate și acreditați la Ministerul de Externe li se va da drumul”. 

www.ria.ru – 27 august

TRADUCERE: RADOR