Lovitură în Parlament pentru Steaua București. Legea care i-ar fi permis să joace în SuperLiga a fost retrasă

Lovitură în Parlament pentru Steaua București. Legea care i-ar fi permis să joace în SuperLiga a fost retrasă

Senatorul Vasile Dîncu nu va mai susține modificările la Legea Sportului care ar fi permis echipei de fotbal a Ministerului Apărării, CSA Steaua să promoveze în prima ligă de fotbal. Fostul ministru PSD al Apărării și-a retras proiectul legislative din Parlament. Vasile Dîncu și-a motivat decizia de retragere a proiectului de act normativ făcând referire la avizele negative pe care le-a primit din partea Consiliului Legislativ și al Consiliului Economic și Social.

Secția de fotbal a CSA Steaua București a pierdut șansele de a promova în SuperLiga, după ce senatorul Vasile Dîncu a renunțat la proiectul legislativ de modificare a Legii sportului. Fostul ministru al PSD a invocat, pentru a-și justifica decizia, avizele negative pe care le-a primit proiectul său din partea Consiliului Legislativ și al Consiliului Economic și Social. Chiar dacă au rol consultativ, „din respect pentru democrație”, Vasile Dîncu a decis să le respecte și să renunțe la lege.

„Am solicitat Biroului Permanent al Senatului retragerea propunerii legislative pentru modificarea art. 31 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, înregistrată cu numărul L309/2023 pe care am inițiat-o, în luna aprilie, alături de colegii mei Radu Mihai Popa și Bogdan Constantin Matei. Am luat această decizie în urma celor două avize negative primite din partea Consiliului Legislativ și al Consiliului Economic și Social. Cele două avize, cu caracter consultativ, nu răspund esenței propunerii noastre legislative, dar din respect pentru democrație le acceptăm”, a explicat Vasile Dîncu, într-un comunicat de presă.

Fostul ministrul al Apărării a precizat că, în acest moment, cluburile de fotbal operează ca și entități profesioniste, chiar dacă jucătorii sunt plătiți din bani publici ori din finanțări mixte, public – privat. În acest sens, a precizat el, nu pot fi invocate prevederile art. 107 alin. (3) lit. (c) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE). De asemenea, a precizat fostul ministru nu poate fi invocate faptul că un club profesionist este o întreprindere comercială și face obiectul dreptului UE în domeniul concurenței.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este și cazul Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, cel care funcționează acum, chiar dacă nu este înscris în așa-zisa «Ligă Profesionistă de Fotbal», în regim profesionist, nu amator. Dacă s-ar aplica aceste prevederi invocate, atunci cluburile departamentale de la noi nu ar putea funcționa, iar România ar fi sancționată pentru acest lucru”, a mai scris Dîncu, în comunicatul postat pe Facebook.

Finanțarea publică ajută la obținerea performanței

Senatorul PSD a precizat că ințiativa pe care a propus-o urmărea rezolvarea situației cluburilor departamentale din România. Vasile Dîncu a explicat că majoritatea secțiilor de sport sunt finanțate după aceleași proceduri, fie că este vorba despre handbal, polo, volei, rugby, înot etc. El a arătat că fără o finanțare publică, multe asociații sportive nu ar putea face performanță și a dat ca exemplu cazul lui David Popovici, multiplu campion mondial, care este susținut financiar de Ministerul Afacerilor Interne prin clubul departamental Dinamo.

„Așadar, dezbaterea privind finanțarea publică versus finanțarea privată este un non-sens, întrucât, în momentul de față, 90% din sportul de performanță din România este susținut din fonduri publice. Cea mai mare parte dintre echipele din Liga Profesionistă de Fotbal beneficiază de finanțare și din fonduri publice, directă sau indirectă, dar aici, spun partizanii FCSB, nu sunt fonduri publice, dacă vin din bugete locale sau județene”, a mai arătat fostul ministru al Apărării.

Vasile Dîncu a subliniat că blocarea accesului CSA Steaua București în Liga Profesionistă are la bază obtuzitatea celor care nu văd că performanța în sport se face cu ajutorul banilor publici.

„Cei care blochează accesul echipei CSA Steaua București în Liga Profesionistă se fac că nu observă situația de fapt din sportul românesc și nici nevoia sprijinului din fonduri publice pentru sportivii de performanță. Inițiativa noastră, deși ar fi ajutat CSA Steaua București, nu a fost făcută special pentru acest club, așa cum s-a spus în repetate rânduri, ci pentru toate cluburile departamentale din România”, a concluzionat Vasile Dîncu, într-o postare pe Facebook.