Lovitură grea pentru Vladimir Putin în Crimeea. Podul peste strâmtoarea Kerci a sărit în aer. Oficialii ruși acuză un atentat terorist. Video

Lovitură grea pentru Vladimir Putin în Crimeea. Podul peste strâmtoarea Kerci a sărit în aer. Oficialii ruși acuză un atentat terorist. VideoSursa foto. Twitter

Un tronson al Podului Kerci, care face legătura dintre Rusia și Crimeea, a fost distrus în această dimineață. Mai multe imagini care circulă pe rețelele sociale arată un incendiu puternic care se manifestă pe firul de cale ferată, în vreme ce o bucată din șosea s-a prăbușit în mare.

În această dimineață, au început să circule pe rețelele sociale imagini care prezintă un incendiu puternic pe podul peste strâmtoarea Kerci, care face legătura dintre Rusia și Crimeea. Mai multe explozii puternice au fost auzite și au fost simțite în zonă. Se pare că un tren care trăgea mai multe vagoane cisterna a sărit în aer, fapt ce a provocat incendiul. Deflagrațiile au fost atât de puternice încât casele aflate la câțiva kilometri s-au zdruncinat. Traficul a fost oprit în urma incidentului.

Informația a fost confirmată de agenția de presă Ria Novosti, conform căreia explozia s-a produs în jurul orei 6.00, pe firul de cale ferată al podului. De altfel, imaginile surprinse arată un tren în flăcări pe acesta.

Rușii acuză un atentat cu un camion capcană

Într-o înregistrare de la fața locului se vede că și firul rutier a fost afectat de explozie, o parte din șosea prăbușindu-se în apă. Aceasta deși oficialii locali susțin că structura de siguranță, arcadele de susținere, nu ar fi fost afectate de explozii.

Oficialii ruși, din serviciile de combatere a terorismului susțin că a fost vorba despre un camion transformat în bombă. Acesta ar fi explodat pe podul din Crimeea și ar fi afectat ambele benzi ale firului rutier care s-au prăbușit parțial, Din cauza exploziei, 7 vagoane cu combustibil au luat foc.

Reacția consilierului președintelui Zelenski

Ucraina a reacționat, după explozia din această dimineață, prin consilierul președintelui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak. Acesta a postat o fotografie pe contul său de Twitter, însoțită de un scurt comentariu, în care avertizează că acesta este doar începutul și că toate zonele care au fost ocupate de Rusia vor reveni la Ucraina.

„Crimeea, podul, începutul. Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce a furat trebuie returnat Ucrainei, tot ce este ocupat de Rusia trebuie eliberat”, a scris consilierul lui Volodimir Zelenski pe Twitter.

Importanța podului Crimeei pentru armata rusă

Podul Crimeei, așa cum mai este numit, este o importantă cale de transport care face legătura dintre Rusia și peninsula cu același nume. Este principala rută de aprovizionare pe care o folosește armata lui Vladimir Putin pentru a face legătura cu fronturile din sudul Ucrainei. Pe aici sunt transportați militarii, tehnica de război și munițiile.

Podul Crimeei a fost construit în 2014, după ce Rusia a ocupat această peninsula, și a fost inaugurat de Vladimir Putin personal, în anul 2018. De aceea, i se mai spune și podul lui Putin.

sursa foto. Twitter

Un pod considerat indestructibil

În urmă cu câteva săptămâni, oficialii ruși susțineau că acest pod este indestructibil. Un expert militar, colonelul în rezervă, Viktor Baraneț, spunea că armata ucraineană nu poate distruge Podul Crimeei, deoarece este foarte bine apărat.

Obiectivul este survolat zilnic de avioane de luptă, iar nave de război patrulează în zonă. Mai mult, spunea expertul, pilonii podului au senzori speciali care se declanșează când percep orice mișcare suspectă și distrug amenințarea.

„Podul Crimeei este un obiectiv strategic, apărat în toate modurile posibile și imposibile. El este protejat din aer fiind survolat tot timpul de avioane de luptă. Pe uscat avem sistemele de apărare de coastă, rachetele antiaeriene S-300 și S-400. De pe apă, podul este apărat de navele noastre de război, precum și de șalupele de patrulare ale Serviciului Federal de Securitate. Sub apă sunt scafandrii. Podul în sine este protejat de un pilon care are senzori speciali. Dacă cineva vine pe sub apă, sistemul reacționează și gata”, explica Viktor Baraneț, comentatorul militar al publicației Komsomolskaia pravda.