Lovitură câncenă pentru români. Vestea a venit în urmă cu scurt timp. Se va întâmpla chiar de Crăciun

Lovitură câncenă pentru români. Vestea a venit în urmă cu scurt timp. Se va întâmpla chiar de CrăciunCum să nu te îngrași de Crăciun și Revelion. Merită încercat acest truc.Sursa foto: EVZ

În această iarnă, românii vor avea parte de sărbători mult mai scumpe decât anul trecut. Pe lângă facturile la energie electrică și încălzire, s-au scumpit și alimentele.

Masa de Crăciun din acest an va costa cu 25% mai mult decât anul trecut, ca urmare a scumpirilor la alimente. Produsele pe care românii le pun, tradițional pe masa, de Crăciun, au prețuri mult mai mari decât anul trecut.

Scumpirile la alimente au venit în lanț, ca urmare a majorărilor de prețuri la carburanți, gaze naturale și electricitate. Astfel, conform estimărilor, Ministerului Agriculturii, de la începutul anului și până în prezent, pâinea și uleiul s-au scumpit cu aproape 25%. Astfel, prețul pâinii a crescut cu aproape 50 de bani, iar litrul de ulei s-a scumpit cu circa 1,5 lei.

Se așteaptă ca până de Crăciun, prețurile să mai crească cu 5 până la 10%, ceea ce înseamnă că un litru de ulei va ajunge la aproape 8 lei, iar o pâine de 2,5 lei va costa până la 3 lei.

Scumpiri vom avea și la prețul zahărului, despre care se estimează că va crește de la 3 lei la aproximativ 3,2 lei până în perioada sărbătorilor.

Sursa foto: EVZ

Carnea de porc va fi mai scumpă de Crăciun

Și carnea de porc, folosită, tradițional, de români pentru prepararea produselor consumate în perioada sărbătorilor de iarnă, s-a scumpit. Un kilogram de carne, în funcție de sortiment și calitate se vinde cu prețuri cuprinse între 19 lei până la 24 de lei.

Iar specialiștii în agricultură cred că până de Crăciun mai urmează o scumpire de cel puțin 20%. În aceste condiții, cel mai ieftin kilogram de carne de porc va ajung undeva la 23 de lei.

Și preparatele din carne s-au scumpit în perioada ianuarie - octombrie 2021 cu procente cuprinse între 5 şi 7%, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Carnea de lucru este tot mai scumpă, iar furajele animalelor au ajuns la prețuri record anul acesta. Toate acestea, la care se adaugă scumpirile la gaze și electricitate se reflectă în prețul produselor. 

Sursa foto: EVZ

Scumpiri la alimente în toată lumea

Scumpiri la prețul alimentelor au avut loc în toată lumea, după cum au anunțat oficialii Organizației pentru Alimente şi Agricultură din cadrul ONU. Față de septembrie 2020, prețurile s-au majorat cu 33% la nivel global. Practic, acestea sunt cele mai mari scumpiri înregistrate în ultimii zece ani. Oficialii organizației atrag atenția asupra unei posibile crize a alimentelor.

Ne puteți urmări și pe Google News