Ciocolata, pe cale de dispariție. Cel mai iubit desert trece printr-o mare criză
- Emma Cristescu
- 1 septembrie 2024, 15:00
Producția de ciocolată este afectată. Schimbările climatice pun presiune pe pădurile tropicale unde cresc arborii de cacao, iar companiile caută prin care să poată cultiva cacao în laborator sau să dezvolte înlocuitori pentru aceasta.
Mai mulţi antreprenori caută modalităţi prin care să producă mai multă cacao într-o zonă care se extinde dincolo de tropice, din nordul Californiei şi până în Israel.
Producția de ciocolată este afectată
California Cultured este o companie care creşte cacao din culturi de celule la un laborator din West Sacramento, California, şi intenţionează ca anul viitor să înceapă să vândă ceea ce produce. „Compania pune celule din boabele de cacao într-o cuvă cu apă cu zahăr, astfel încât celulele se reproduc mai repede şi boabele ajung la maturitate într-o săptămână, în loc de şase până la opt luni, cât durează recoltatul tradiţional”, spune directorul general Alan Perlstein. El a mai declarat că cererea de ciocolată depășește cu mult oferta.
„Vedem cum cererea de ciocolată depăşeşte cu mult oferta. Nu vedem o altă modalitate prin care lumea să crească în mod semnificativ oferta de cacao sau să o menţină la un nivel sustenabil, fără a o degradare de amploare a mediului sau alte costuri”, spune Perlstein.
Schimbările climatice ar putea duce la uscarea solului
Arborii de cacao cresc într-o zonă cuprinsă între 20 de grade latitudine nordică şi sudică de ecuator, în regiuni călduroase şi cu ploi abundente, precum Vestul Africii şi America de Sud. Problema este că schimbările climatice ar putea duce la uscarea solului din cauza căldurii excesive. Antreprenorii și oamenii de știință încearcă să găsească cât mai repede soluții.
Piaţa ciocolatei este uriaşă, cu vânzări de peste 25 de miliarde de dolari numai în SUA, în 2023, potrivit National Confectioners Association. Mulţi antreprenori mizează pe faptul că cererea de cacao va creşte mult mai rapid decât oferta. Companiile au în plan să majoreze oferta cu boabe de cacao crescute pe bază de culturi de celule sau să ofere alternative fabricate din produse variind de la ovăz până la roşcove, care sunt prăjite şi aromate.
Preţul boabelor de cacao a crescut considerabil
Preţul boabelor de cacao a crescut considerabil la începutul anului, ca urmare a cererii şi a problemelor apărute la culturile de cacao din Vestul Africii, regiunea responsabilă pentru cea mai mare parte din producţia mondială de boabe de cacao.„Toate acestea contribuie la o posibilă instabilitate a ofertei, astfel că este atractiv pentru aceste companii care cultivă cacao în laborator să se gândească la modalităţi prin care să înlocuiască principalul ingredient al ciocolatei", spune Carla D. Martin, director la Fine Cacao and Chocolate Institute.
Eforturi pentru creşterea ofertei de cacao se fac şi în Israel. Firma Celleste Bio ia culturi de celule din boabe de cacao pe care le creşte în laborator şi produce pudră şi unt de cacao. În ceea ce priveşte California Cultured, compania urmează să ceară permisiunea Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA să îşi denumească produsul drept ciocolată.