Evenimentul Zilei > Actualitate > Așa va arăta Crăciunul: Foamete, preturi uriașe, lipsa cadourilor, restricții. Va fi o situație de „coșmar”. FOTO
Așa va arăta Crăciunul: Foamete, preturi uriașe, lipsa cadourilor, restricții. Va fi o situație de „coșmar”. FOTO

Așa va arăta Crăciunul: Foamete, preturi uriașe, lipsa cadourilor, restricții. Va fi o situație de „coșmar”. FOTO

Dicolo de faptul că există o criza majoră de şoferi de vehicule grele, există şi o criză în transportul maritim care nu va face altceva decât să accentueze criza alimentelor, a cadourilor de Crăciun şi a rafturilor goale în supermarketuri.

„Este o furtună perfectă”. Speriați, șefii de transport maritim spun că creșterea importurilor și lipsa șoferilor de vehicule grele înseamnă că aparatele electrocasnice și jucăriile de Crăciun vor fi blocate pe mare „până în 2022”.

Criza de transport maritim care cuprinde porturile britanice – cu containere stivuite și navele pline din cauza lipsei șoferilor de vehicule grele pentru a debarasa docurile. Această situaţie  nu va fi rezolvată până „până în 2022” și va paraliza Crăciunul, au avertizat șefii industriei.

Șefii mai multor firme de import sunt din ce în ce mai îngrijorați după ce s-a descoperit că containerele ambalate cu alimente, mobilier și electronice zac în cel mai aglomerat port de transport de marfă din Marea Britanie, în principal din cauza lipsei de șoferi din Marea Britanie.

Lipsa conducătorilor auto, descărcarea containerelor, împreună cu o creștere a importurilor și restricții în porturi din cauza Covid a creat o „furtună perfectă”

Adam Searle, de la CP Transport, care operează 45 de camioane din Felixstowe, a declarat că situația este un „coșmar”. El a declarat pentru Telegraph: „Băieții mei își smulg părul în fiecare zi și lucrează ore extinse doar pentru a încerca să livreze ceea ce au nevoie clienții noștri. Mi-e frică de ce se va întâmpla de Crăciun.

Consumatorii văd produse din unele părți ale supermarketurilor lipsă, în mare parte din cauza problemelor legate de livrări și a deficitului de C02 utilizat în mii de produse

Restanțele afectează marii comercianți cu amănuntul, inclusiv IKEA și marile companii alimentare, inclusiv Nestle, cel mai mare producător de alimente din lume de cafea, alimente pentru copii și ciocolată, precum și zeci de mii de companii mici din Marea Britanie care așteaptă comenzi din întreaga lume.

Cumpărătorii de panică au făcut cozi în fața unui magazin Costco din Manchester devreme în această dimineață pentru a face provizii de articole esențiale

Unele nave de marfă sunt acum trimise în porturile europene cu containere mutate în Marea Britanie prin Dover sau pe nave mai mici în porturi mai puțin ocupate, cum ar fi Hull și Liverpool, deoarece acum este mai indicat să evităm Felixstowe, spune transportatorul.

În containere se află zeci de mii de tone de mărfuri destinate magazinelor, supermarketurilor și gospodăriilor pentru perioada Crăciunului

Britanicii își cumpără deja curcanii și cozonacii de Crăciun din cauza fricii că nu vor avbea nimic pe masa de Crăciun. Există rafturi goale în toate supermarketurile importante din țară din cauza penuriei de manageri și personal de magazine care îi spun că livrările „pur și simplu nu apar” din cauza lipsei de șoferi.

Experții au avertizat că întârzierile de la Felixstowe vor cauza mai multe probleme cu fluxul de mărfuri în Marea Britanie, cu doar zece săptămâni până la Crăciun. Așteptarea de aproape zece zile pentru golirea containerelor este aproape dublă față de media pentru 2020.

Felixstowe este ruta către Marea Britanie pentru aproape jumătate din totalul importurilor din Marea Britanie, în special containerele care transportă mărfuri din Asia prin Canalul Suez. În ultimul an, problemele cauzate de pandemie au dus la întârzierea unor bunuri precum Apple AirPods și Sony PS5, precum și la o mulțime de articole comandate din China de către companiile britanice.

Rafturilor goale continua să bântuie supermarketurile

Inclusiv IKEA și marile companii alimentare, inclusiv Nestle, cel mai mare producător de alimente din lume de cafea, alimente pentru copii și ciocolată suferă. Un purtător de cuvânt al IKEA a spus: „La fel ca mulți comercianți cu amănuntul, ne confruntăm cu provocări continue cu lanțurile noastre de aprovizionare.

Maersk, cea mai mare firmă de transport maritim din lume, declară că deviază nave mai mari din Marea Britanie din cauza întârzierilor de pe doc, deoarece este mai rapid pentru evităm Felixstowe și să mutăm mărfurile prin Franța către Dover sau către porturile mai mici din Marea Britanie, cum ar fi Hull

Un purtător de cuvânt al portului Felixstowe a declarat: „Vârful de dinainte de Crăciun, combinat cu lipsa de transport, terminalele aglomerate, fiabilitatea redusă a programului navelor și pandemia, a dus la acumularea de containere în port. Avertismentul Felixstowe vine în timp ce spectrul rafturilor goale continua să bântuie supermarketurile.

Angajații din supermarketuri au declarat că livrările „pur și simplu nu au apărut”. Între timp, au existat avertismente privind creșterea prețurilor care afectează articolele de bază, inclusiv boabele coapte și cafeaua, informează Daily Mail.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: