UE nu-l recunoaște pe Maduro ca președinte, dar nici pe González

UE nu-l recunoaște pe Maduro ca președinte, dar nici pe GonzálezNicolás Maduro. Sursa foto: EVZ

Uniunea Europeană nu recunoaște legitimitatea democratică a lui Nicolás Maduro în calitate de președinte al Venezuelei, a declarat Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, în numele celor 27 de state membre.

UE nu-l recunoaște pe Maduro ca președinte

Situația delicată a țării sud-americane a fost discutată în cadrul ultimului Consiliu pentru Afaceri Externe de la Bruxelles, din 29 august. "Maduro va rămâne președinte de facto, dar îi refuzăm recunoașterea pe baza faptului că rezultatele alegerilor nu pot fi verificate", a spus Borrell.

Președintele în exercițiu a fost declarat câștigător de către Consiliul Național Electoral cu 51,9% din voturi. Însă, opoziția condusă de Maria Corina Machado, care l-a nominalizat pe Edmundo González, denunță nereguli în numărătoare și vot, care a fost definit ca fiind puțin transparent și de echipa de observatori de la ONU, trimisă în țară, dar și de Carter Center.

Uniunea Europeană a cerut oficial autorităților venezuelene să prezinte așa-zisele "actas", buletinele de vot care ar trebui să certifice rezultatul alegerilor prezidențiale din 28 iulie.

Borrell se teme să-l recunoască pe Edmundo González

Dar, după cum a precizat Borrell în conferința de presă succesivă întâlnirii, acum este clar că buletinele de vot nu vor fi disponibile. Ministrul spaniol de externe José Manuel Albares este de acord: "Trebuie să ne dăm bătuți în fața dovezilor că aceste documente nu vor fi prezentate, nu există voința de a le prezenta și, prin urmare, de a le verifica".

În opinia sa, "odată ce UE a constatat că nu există voința de a livra aceste buletine de vot, trebuie să ne gândim la ce putem face pentru a ne asigura că voința venezuelenilor este respectată".

Concret, ipoteza sancționării altor membri ai guvernului venezuelean și ai adunării naționale, pe lângă cei 55 deja aflați pe listă, a fost discutată de miniștri, dar fără a se ajunge la un acord. "Statele membre au preferat să aștepte", a explicat Înaltul reprezentant Borrell, subliniind că lista actuală include deja aproape toate figurile de frunte ale Executivului venezuelean, dar nu și pe Maduro.

Venezuela

Proteste în Venezuela Sursa foto: X

SUA îl consideră pe Edmundo González adevăratul câștigător

Candidatul opoziției, Edmundo González, pe care Statele Unite îl recunosc drept adevăratul câștigător al alegerilor, a vorbit și el la reuniunea de la Bruxelles prin video-conferință.

Însă, Uniunea Europeană nu merge atât de departe, iar la reuniunea celor 27 de miniștri nici măcar nu a abordat acest subiect în mod specific . Declarația oficială a Înaltului reprezentant pentru Afaceri Externe, făcută acum câteva zile, afirma pur și simplu: "Conform copiilor disponibile public ale buletinelor de vot, Edmundo González ar părea a fi câștigătorul alegerilor prezidențiale cu o majoritate semnificativă".

Instrumentul sancțiunilor singur nu ar fi suficient, susține Nelson Dordelly Rosales, consilier pentru Afaceri Europene al Plataforma Unitaria Democrática, coaliția de opoziție a lui Maduro.

"Sancțiunile pot fi extinse: 55 de persoane nu sunt suficiente. Dar, în același timp, Uniunea Europeană ar trebui să fie mai creativă și să folosească alte instrumente de acțiune diplomatică internațională".

O idee, de exemplu, ar fi crearea unui trimis special al UE pentru Venezuela, așa cum s-a făcut pentru alte regiuni agitate ale lumii.

Spania și Portugalia i-ar ține partea lui Maduro

Dordelly Rosales locuiește la Bruxelles și urmărește zilnic strategia instituțiilor UE cu privire la Venezuela. În opinia sa, obiectivul principal este să fie întreruptă legătura dintre Guvernul lui Maduro și armata venezueleană, care i-a permis să rămână la putere mai bine de un deceniu, distribuind funcții și venituri către generali și ofițeri de rang înalt.

"Un alt posibil stimulent ar fi un pachet de ajutoare legat de tranziția democratică a Venezuelei. Odată ce tranziția venezueleană va fi inițiată sau se va îndrepta în direcția corectă, acest pachet financiar ar putea fi disponibil pentru reconstrucția sistemului democratic din țară. Astfel de stimulente ar putea fi furnizate pentru a debloca această situație, în care există o autoritate "de facto", care se bazează pe sprijinul militar pentru a rămâne la putere".

Unele țări din UE, explică Nelson Dordelly Rosales, au o poziție mai critică față de Guvernul lui Maduro; altele, precum Spania și Portugalia, sunt mai înclinate către dialog.

(Articol: Vincenzo Genovese, Euronews; Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)