Lotul 11 septembrie, la audieri

Lotul 11 septembrie, la audieri

Cei cinci acuzaţi în legătură cu atentatele de la 11 septembrie 2001 au compărut joi, pentru prima dată, în faţa unui judecător militar de la Guantanamo.

Toţi şi-au respins avocaţii, iar trei dintrei ei, printre care Khaled Sheikh Mohammed, considerat organizatorul atacurilor din 2001, au mers mai departe şi au afirmat răspicat că doresc să fie executaţi pentru a muri ca martiri, relatează AFP.

Audierea, menită să anunţe capetele de inculpare, a durat toată ziua, cu două întreruperi pentru rugă ciune. Cei cinci bărbaţi, care sunt ţinuţi de ani buni în închisori secrete CIA, au părut destinşi şi, mai mult decât atât, bucuroşi să se revadă.   Primul care a vorbit a fost Khaled Sheikh Mohammed. Acesta s-a ridicat solemn şi a început să recite versete din Coran, pe care le-a tradus apoi în engleză. „Îmi voi asigura singur apărarea“, a continuat acesta. Când judecătorul i-a amintit că riscă pedeapsa capitală, Khaled Sheikh Mohammed a răspuns: „Asta şi vreau, de mult doream să fiu martir“. Practic, audierea s-a transformat într-un dialog al surzilor - de o parte fiind acuzaţii, care resping legea, iar de cealaltă, un judecător hotărât să aplice meticulos actele normative. Cei cinci, arestaţi între 2002 şi 2003 şi transferaţi la Guantanamo în 2006, sunt acuzaţi de complot, omor, atentat, producerea de răni grave, distrugere de proprietate, terorism şi susţinere materială pentru acte de terorism.

Ne puteți urmări și pe Google News