Long Covid-19 sau Covid-19 de lungă durată are peste 200 de simptome. Studiu

Long Covid-19 sau Covid-19 de lungă durată are peste 200 de simptome. Studiu

Un studiu finalizat recent despre Long Covid-19 sau Covid-19 de lungă durată scoate la suprafaţă concluzii îngrijorătoare din cauza faptului că printre cele 200 de simptome identificate în cercetare se numără ceața cerebrală, disfuncțiile sexuale, mâncărimea pielii, modificarea ciclului menstrual, probleme de control al vezicii urinare, diareea, menopauza timpurie sau modificarea dimensiunii penisului.

Alături de menopauza timpurie sau modificarea dimensiunii penisului, cele mai bizare şi totodată cele mai rare simptome sunt incapacitatea de a căsca, incapacitatea de a plânge, senzația de „creier în flăcări” și agresivitatea. La aceste concluzii s-a ajuns după ce medicii au chestionat mii de bolnavi. În prim-plan apar cercetătorii de University College London. Ei au descoperit că aceste probleme debilitante afectează 10 sisteme de organe, inclusiv creierul, plămânii și pielea.

Totuşi, cel mai frecvent simptom a fost oboseala, prezentă la aproape fiecare pacient (98,3%). În top urmează stările de rău după efort efort fizic sau mintal, care au afectat 89% dintre cei incluşi în studiu. Ceața cerebrală, cunoscută sub numele de disfuncție cognitivă, a fost raportată la 85,1% dintre bolnavi.

Cele mai debilitante 3 simptome au fost oboseala, problemele de respirație și ceața cerebrală. Mai departe, autorii studiului au subliniat că Long Covid se manifestă în mai multe moduri. Astfel, au fost raportate halucinații vizuale, tremurături, palpitații cardiace și pierderea memoriei. Altfel, amintim că datorită unui studiu publicat la finalul luni iunii, s-a aflat data exactă a primului caz de Covid-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce aduce în plus acest studiu

Faţă de alte cercetări similare, aceasta aduce informaţii noi despre modul în care infecția cu noul coronavirus - care durează de obicei aproximativ două săptămâni - are impact mai multe luni asupra unora dintre noi.

Office for National Statistics (ONS) are cifre care sugerează că un milion de oameni din Marea Britanie se luptă în prezent cu simptomele persistente ale Covid-19. Experții estimează că vom avea 500 de cazuri noi de Covid-19 de lungă durată pe zi. ONS estimează că una din șapte persoane prezintă anumite simptome la 12 săptămâni după un rezultat pozitiv al testului.

În acest context, există încă multe necunoscute despre „transportatorii cu distanță lungă”. La fel de puţine informaţii sunt disponibile şi despre cine este cel mai expus riscului și despre cum se poate trata cel mai bine cineva care are Covid-19.

Autoarea principală a studiului , dr. Athena Akrami, neurologă în cadrul Sainsbury Wellcome Center de la UCL, a declarat: „În această abordare unică, am mers direct la  «transportatorii de talie lungă» din întreaga lume pentru a stabili o bază de dovezi... Aceasta este cea mai cuprinzătoare caracterizare a simptomelor Covid lungi, până acum.”

Peste 3.000 de persoane au fost studiate

Practic, aproape 3.400 de persoane cu infecție Covid confirmată sau suspectată din 56 de țări au răspuns întrebărilor dintr-un sondaj online. Ulterior, cercetătorii au identificat 203 de simptome în 10 sisteme de organe, conform descoperirilor publicate joi, 15 iulie, în Lancet’s EClinicalMedicine.

Dr. Akrami a spus că simptomele neurologice sunt foarte răspândite: „Memoria și disfuncția cognitivă, experimentate de peste 85% dintre respondenți, au fost cele mai răspândite și persistente simptome neurologice.

Durerile de cap, insomnia, vertijul, nevralgia, modificările neuropsihiatrice, tremurăturile, sensibilitatea la zgomot și lumină, halucinațiile, tinitusul și alte simptome senzorimotorii au fost, de asemenea, frecvente și pot indica probleme neurologice mai mari care implică atât sistem nervos central, cât și cel periferic.”

Dintre miile de respondenți, doar 233 au spus că s-au recuperat. Două treimi (65 la sută) sufereau de șase luni și încă se confruntau cu 14 simptome în luna a șaptea. Împreună cu primele trei simptome, cele mai frecvente au fost simptomele senzorimotorii (mișcări dificile sau senzație de senzație), dureri de cap, probleme de memorie, insomnie, palpitații cardiace și dureri musculare.

Simptome persistente chiar şi 3 luni

Aproximativ 96% dintre cei vizaţi de studiu au avut simptome persistente timp de cel puțin 90 de zile (trei luni) şi au fost afectaţi de o medie de 17 simptome. Majoritatea participanților (89%) au avut „recăderi”, declanșate în mare parte de exercițiile fizice, activitatea fizică sau mentală și stres.

Aproape jumătate (45 la sută) au spus că și-au redus programul de lucru, în timp ce peste o cincime (22 la sută) nu lucrau deloc în momentul sondajului. Echipa de cercetători se teme că există mulți transportatori de Covid-19 care suferă în tăcere. Aceștia solicită acum orientări clinice extinse privind evaluarea Long Covid, astfel încât să se facă mai multe diagnostice și un program național de depistare, accesibil oricui crede că are Covid lung.

Aici s-a ajuns după ce un studiu a dezvăluit faptul că puţine cazuri de Covid-19 de lungă durată erau înregistrate de medicii de familie. Cercetările anterioare au estimat că până la două milioane de persoane din Anglia suferă din cauza simptomelor continue. Experții de la Universitatea Oxford au descoperit că doar 23.273 de cazuri (1%) au fost înregistrate formal între februarie 2020 și aprilie 2021 la cabinetele de medicină generală, conform The Sun.