Locuri de muncă în Republica Moldova. Ofertele pe domenii

Locuri de muncă în Republica Moldova. Ofertele pe domenii Sursa foto: dreamstime.com

Peste 9.700 de locuri de muncă sunt vacante la nivel național în Republica Moldova, potrivit datelor furnizate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Locuri de muncă în Republica Moldova. ANOFM a anunțat că cele mai multe locuri vacante sunt în: Chișinău – 5.185, Bălți – 1.074 și Ungheni – 469, iar cele mai puține în Dubăsari – 26, Dondușeni – 23 și Telenești – 18.

Pentru persoanele cu studii superioare și post-secundar sunt disponibile 2. 409 locuri de muncă. Asta reprezintă circa 25% din numărul total de locuri vacante.

Pentru persoanele cu nivel de instruire profesional tehnic-secundar și pentru muncitori necalificați, ANOFM oferă 7.271 de locuri de muncă, ceea ce reprezintă 75% din numărul total de locuri de muncă vacante.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toate locurile de muncă vacante și domeniniile care angajează, AICI.

Locuri de muncă în Republica Moldova. Câte persoane muncesc la negru

Datele publicate de Biroul Național de Statistică (BNS) arată că, în trimestrul III din 2023, populația ocupată – de 15 ani și peste – a constituit 907.900 de persoane, în creștere cu 3,2% față de trimestrul III din 2022. Rata șomajului la nivel de țară a înregistrat valoarea de 4,1%.

Munca la negru a reprezentet 8,2%, față de 6,8% în trimestrul III din 2022.

„Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă (în baza unor înțelegeri verbale) este mai frecventă printre bărbați (10,1%) decât printre femei (6,7%). Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unor înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură (74,4%), construcții (10,4%), industrie (4%) și comerț (2%)”, potrivit BNS.

Sectorul informatic

Angajări la stat pe salarii uriașe

Sursa foto: Dreamstime.com

Datele mai arată că în sectorul informal au lucrat 17,2% din totalul persoanelor ocupate în economie. Ponderea persoanelor care au avut un loc de muncă în domeniul informal a constituit 25,3% din totalul persoanelor ocupate.

În sectorul non-agricol, ocuparea informală a constituit 12,0%. Cea mai mare pondere a persoanelor ocupate informal în activitățile non-agricole este înregistrată în construcții (70,6% din totalul persoanelor ocupate în construcții).

Din numărul persoanelor ocupate informal, salariații au alcătuit 27,3%. Din totalul salariaților, 8,9% au avut un loc de muncă informal, și, în același timp, au primit salariul „în plic”, mai arată cercetarea statistică.

În sectorul servicii au activat 54,7% din totalul persoanelor ocupate

Potrivit cercetării, rata de ocupare a populației în vârstă de 20-64 de ani (proporția persoanelor ocupate în vârstă de 20-64 de ani față de populația totală din aceeași categorie de vârstă) a fost de 57%.