Liviu Mihaiu, exemple de „derapaj democratic și oportunism limbistico-fantastic”

Liviu Mihaiu, exemple de „derapaj democratic și oportunism limbistico-fantastic”Liviu Mihaiu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Cunoscutul gazetar Liviu Mihai scrie că Rețeaua Intelectualitatea noastră, tânără sau anti tânără, are mai degrabă reflexul de a se solidariza cu Sistemul decât cu proprii săi cetățeni, în numele „civilizației forțate”.

Potrivit lui Mihaiu, oricine are altă părere decât politica anti Rusia, este imediat catalogat ca fiind ”putinist” sau ”rusofil”.

”Intelectualitatea noastră, tânără sau anti tânără, are mai degrabă reflexul de a se solidariza cu Sistemul decât cu proprii săi cetățeni, in numele civilizației forțate”, a scris Mihaiu.

Fostul guvernatorul al Deltei Dunării crede că asistăm la un derapaj democratic, prin care sunt taxați toți oamenii care au alte idei, altele decât cele aprobate de ”linia oficială”.

Mihaiu a mai dat exemplul unor oameni care ”cer interzicerea altor oameni - acum faza pe război”.

Primul pe lista lui Mihaiu este redactorul șef al  Editurii Humanitas, Radu Gârmacea, ”care este de acord cu listele negre și denunțările celor din presă care nu vor să accepte propaganda militară oficială”.

Lista cu ”putiniștii” interziși

În textul său, Mihaiu acuză că sunt întocmite liste cu ”putiniștii”, adică persoane care gîndesc altfel, în raport cu agresiunea rusă din Ucraina.

”Uitați mostră de ipocrită indignare la faptul că o editură a retras, din cauza proceselor pe rol, o carte în care un universitar condamnat la închisoare cu suspendare era coordonatorul unei cărți, in care, un alt universitar făcuse "științific" o listă neagră de ”putiniști” în funcție de natura opiniilor culese, fix de pe internet”, a mai scris Mihaiu.

Într-un text întocmit de un istoric sunt identificați toți ”vectorii propagandei rusești”. la scurt timp, după protestele lui Mihaiu, editura cu pricina a retras acest text.

”Vectori ai propagandei, deci, identificați obiectiv prin conținutul mesajelor lor publice. Nu agenți, nu spioni. Propagandiști. Dovada propagandei e, prin definiție, publică și universal accesibilă”, a mai scris Mihaiu.

Un alt intelectual cere închiderea unor televiziuni

Mihaiu a mai dat un exemplu, care se referă la lectorul universitar Ciprian Cucu, de la Universitatea din Alba Iulia.

Acesta ar fi cerut, în revista ”22”, ”interzicerea unor televiziuni și radiouri care dau știri ce nu juxtapun "corect politic" narativul oficial militar. Un fel de CNA al privaților care urăsc demult televiziunile mogulilor (din propaganda epocii Băsescu), dar, nu i așa, le iubesc pe cele ale Securității”.

Îl aprobă pe Iohannis

Un al treilea intelectual de pe lista lui Mihaiu este criticul literar Alex Ștefănescu.

Acesta ar fi scris un text în care își cerea scuze de la președintele Iohannis, care a fost criticat în mass media, pentru că a călătorit în Japonia, la bordul unui avion de lux.

„Vă cer iertare, domnule președinte Klaus Iohannis, în numele meu, al soției mele și al altor intelectuali de bun-simț (care mai există, să știți, în România) pentru meschinăria și mahalagismul cu care diverși comentatori critică sau consideră chiar un scandal faptul că ați mers cu un avion de lux în Japonia. În loc să salute extraordinarul succes pe care îl reprezintă această vizită, cu consecințe faste pentru dezvoltarea țării noastre, ei discută despre costul unui bilet de avion”, mai scrie Mihaiu, citându-l pe Alex Ștefănescu.