LIVE TEXT. Război în Ucraina. Ziua 100. 60% din infrastructura Lîsîceansk a fost distrusă. Rușii sunt „incapabili să controleze populațiile”. VIDEO

LIVE TEXT. Război în Ucraina. Ziua 100. 60% din infrastructura Lîsîceansk a fost distrusă. Rușii sunt „incapabili să controleze populațiile”. VIDEO Sursă: Yuriy Chaban | Dreamstime.com

Război în Ucraina. Ziua 100. Pentru că Rusia nu se poate mândri cu capturări de suprafețe ucrainene de amploare, Vladimir Putin a dat ordin ca în această zi presa de stat și pro-Kremlin să nu acorde atenție deosebită duratei războiului. Altfel, cetățenii ruși ar putea să pună la îndoială triumful forțelor armate ruse în Ucraina, un stat despre care Kremlinul a susținut că ar fi „slab”. Pe front, însă, bombardamentele nu se mai opresc. Orașul Severodonețk este unul dintre unitățile administrative care se confruntă cu cele mai multe atacuri din partea rușilor. Iată ultimele actualizări privind războiul din Ucraina!

UPDATE 7: Situația din Lîsîceansk este foarte dificilă, 60% din infrastructura orașului a fost distrusă, a informat Alexandru Zaika, șeful administrației militare a orașului.

Aproximativ 20.000 de locuitori au rămas în regiune, fără a dispune de lumină, gaz, apă, servicii de telefonie și/sau internet.

UPDATE 6: Institutul pentru Studiul Războiului a informat că forțele rusești se străduiesc să stabilească un „control societal permanent” în teritoriile ocupate temporar. Rușii sunt „incapabili să controleze populațiile locale, să impună utilizarea rublei rusești sau să desfășoare procese birocratice”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mobilizarea forțată a Rusiei este, de asemenea, „foarte puțin probabil să genereze o putere de luptă semnificativă”, servind doar la agravarea moralului scăzut și a disciplinei slabe în rândul trupelor rusești, mai arată Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite.

UPDATE 5: De la începutul războiului, Rusia a solicitat în mod repetat sprijin economic din partea Chinei, au informat doi oficiali americani și chinezi The Washington Post. Beijingul se teme, însă, de sancțiunile americane.

UPDATE 4: Iată cum arată orașul Mariupol, în cea de-a 100-a zi de război!

UPDATE 3: Aproximativ 800 de persoane, printre care se numără și copii, se ascund în mai multe adăposturi antiaeriene de sub o fabrică de produse chimice din Severodonețk, care a fost ținta unor atacuri cu rachete rusești, a declarat șeful administrației militare din regiunea Lugansk.

Civilii care s-au ascuns aici sunt localnici cărora li s-a cerut să părăsească orașul, însă au refuzat, potrivit informațiilor furnizate de către oficialul ucrainean.

Flota rusă din Pacific face exerciții cu peste 40 de nave de război

UPDATE 2: De o săptămână, Flota rusă din Pacific realizează o serie de exerciții în care sunt implicate peste 40 de nave de război și 20 de avioane, a anunțat agenția de presă de stat TASS, citând Ministerul Apărării.

Exercițiile, programate să se desfășoare până pe data de 10 iunie, vor implica căutarea de către nave a „submarinelor unui inamic simulat” și „elaborarea organizării apărării antiaeriene pentru grupuri tactice de nave pentru a efectua exerciții de antrenament de luptă asupra țintelor de suprafață și aeriene”, a informat Ministerul Apărării.

Nava de comandă a Rusiei, Mareșalul Krîlov, fregata Mareșalul Șapoșnikov, precum și un grup de nave și corvete antisubmarin mari, nave antisubmarin mici, nave de dragare a minelor, bărci de rachete și nave de sprijin vor acționa în zone desemnate din Oceanul Pacific în timpul exercițiilor, se mai arată în comunicat.

Cum este prezentat războiul la Moscova

UPDATE 1: Telespectatorii din Rusia au acces astăzi doar versiunea Kremlinului despre evenimentele din Ucraina. La începutul invaziei, nici măcar nu li s-a spus că este vorba despre un război. Acum, în cadrul emisiunilor, prezentatorii subliniază în mod repetat că Moscova se confruntă cu un al treilea război mondial cu Occidentul.

Emisiunile care acoperă „operațiunea militară specială”, precum și tabloidele pro-Kremlin Komsomolskaya Pravda și Moskovsky Komsomolets menționează doar data actuală, fără a face referire la durata războiului, după ordinul primit din partea administrației lui Vladimir Putin.

De asemenea, agenția de presă de stat rusă TASS nu menționează durata invaziei. Acest aspect nu este amintit nici în comunicatele de presă ale posturilor de televiziune controlate de stat Channel One și Rossiya 1, nici pe paginile principale ale RIA Novosti și ale ediției rusești a RT.

Știre inițială: Război în Ucraina. Ziua 100. Importanța acestei zile nu este comentată așa cum ar trebui de presa de stat rusă. Iar asta pentru că, în ajunul celei de-a 100-a zi de război, Vladimir Putin a dat ordin presei controlate de stat și pro-Kremlin „să nu atragă atenția” asupra duratei „operațiunii militare speciale”.

Administrația lui Vladimir Putin a cerut redacțiilor instituțiilor media controlate de stat și pro-Kremlin „să nu propage tema operațiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina care marchează 100 de zile și „să nu atragă atenția” publicului asupra duratei războiului declanșat pe data de 24 februarie.

Rușii atacă în mod constant orașul Severodonețk

O cincime din teritoriul ucrainean se află sub controlul Rusiei, iar Donbas este „aproape în întregime distrus”, potrivit ultimelor informații furnizate de către președintele Volodimir Zelenski, până la momentul redactării acestui articol. Aproape 125 de mii de kilometri pătrați au fost preluați de ruși, mai mult decât suprafața tuturor țărilor Benelux la un loc.

Armata ucraineană a desfășurat o serie de contraatacuri în orașul Severodonețk din estul Ucrainei, însă forțele rusești controlează în continuare „cea mai mare parte” a orașului, potrivit lui Serghei Haidai, șeful administrației militare regionale Luhansk. Severodoneșk este unul dintre ultimele bastioane rămase în Lugansk, dintre cele deținute de Ucraina. Potrivit autorităților ucrainene, urmează mai multe atacuri asupra acestei regiuni.

Zone din Donețk se află, de asemenea, „sub tir constant de rachete”. Orașele Bahmut și Sloviansk se numără printre zonele aflate sub bombardament, potrivit lui Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din Donețk.

De asemenea, trupele rusești „se deplasează de-a lungul direcției Liman-Izium pentru a cuceri teritoriile Sloviansk și Kramatorsk”, iar autostrada de la Bahmut la Lisichansk „rămâne sub focul inamicului”.

Cel puțin șapte persoane au fost ucise și alte 10 au fost rănite în ultimele 24 de ore în regiunea Donețk, a precizat Kirilenko. Dintre cele 1,6 milioane de persoane care locuiau în regiune înainte de război, au mai rămas acum doar 340.000.

Rutele terestre nu rezolvă problema crizei alimentare

În altă ordine de idei, și avertismentele privind declanșarea unei crize alimentare de proporții se intensifică.

„Aproximativ 22 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturi și nu pot ajunge la consumatori, în special în Africa și Asia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, în cea mai recentă conferință de presă, adăugând că rutele terestre nu vor rezolva problema.

Rusia „fură cereale ucrainene în teritoriile ocupate pentru a le vinde ilegal în țări terțe”, a mai spus Nikolenko. Presa internațională a mai relatat anterior despre mai multe nave rusești care transportau cereale ucrainene furate.

În ceea ce privește operațiunile de export, trebuie precizat că Taiwanul a interzis livrarea cipurilor de înaltă tehnologie către Rusia și Belarus, ca replică la războiul din Ucraina. Pe data de 1 iunie, Ministerul Economiei din această țară a publicat o listă de bunuri tehnologice interzise la export către cele două țări. Reprezentanții politici au inclus și Belarusul pe listă, deoarece ar putea ajuta Rusia să ocolească interdicția.

SUA au efectuat atacuri cibernetice în sprijinul Ucrainei

SUA au confirmat că au desfășurat atacuri cibernetice în sprijinul Ucrainei. Comandamentul cibernetic, unitatea de hacking a armatei americane, a desfășurat operațiuni cibernetice ofensive în sprijinul Ucrainei, care se apără de invazia Rusiei, a transmis șeful comandamentului, citat de CNN.

Dezvăluirea arată cât de importantă a fost proiectarea puterii în spațiul cibernetic pentru administrația Joe Biden, în timp ce aceasta continuă să evite angajarea directă a Rusiei într-un război de focuri. Totodată, este o recunoaștere publică rară din partea oficialilor militari americani a unor operațiuni de hacking care sunt adesea învăluite în mister.