Războiul din Ucraina împlinește 100 de zile. Putin a dat ordin presei de stat „să nu atragă atenția” asupra acestui fapt

Războiul din Ucraina împlinește 100 de zile. Putin a dat ordin presei de stat „să nu atragă atenția” asupra acestui faptSursă: Eom Gayoung | Dreamstime.com

Pe data de 3 iunie se vor împlini 100 de zile de când Rusia a invadat Ucraina. În ajunul acestei importante zile, surse au informat că administrația Putin a solicitat presei controlate de stat și pro-Kremlin „să nu atragă atenția” asupra duratei „operațiunii militare speciale”. Aceleași surse au explicat că demersul reprezintă o încercare de a masca faptul că trupele rusești nu au reușit să obțină câștiguri semnificative după mai mult de trei luni de război.

Administrația lui Vladimir Putin a cerut redacțiilor instituțiilor media controlate de stat și pro-Kremlin „să nu propage tema operațiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina care marchează 100 de zile și „să nu atragă atenția” publicului asupra duratei războiului declanșat pe data de 24 februarie.

Aceste instrucțiuni au fost transmise pe data de 2 iunie, în ajunul intrării invaziei rusești în cea de-a 100-a zi. Patru surse distincte au informat presa internațională despre solicitarea Kremlinului: una de la un organ de presă controlat de stat, una de la Primăria Moscovei, una de la o publicație pro-Kremlin și una chiar din partea administrației lui Putin.

Putin interzice presei să vorbească despre durata războiului

Într-adevăr, emisiunile online care acoperă „operațiunea militară specială”, precum și tabloidele pro-Kremlin Komsomolskaya Pravda și Moskovsky Komsomolets menționează doar data actuală. De asemenea, agenția de presă de stat rusă TASS nu menționează durata invaziei. Acest lucru nu este menționat nici în comunicatele de presă ale posturilor de televiziune controlate de stat Channel One și Rossiya 1, nici pe paginile principale ale RIA Novosti și ale ediției rusești a RT.

„Accentuarea datelor legate de război îi poate face pe ruși să se gândească la scopurile și succesul invaziei”, a declarat una dintre sursele din cadrul administrației lui Putin, pentru Meduza.

„Atunci când se vorbește despre repere, întotdeauna apar întrebări: ce s-a realizat până la această dată? Așa a fost încă din perioada sovietică, când existau planuri pe cinci ani, planuri pentru ei și așa mai departe. Se pare că în acest moment nu există aproape nimic de arătat până la această dată. Se poate spune că unele așezări au fost luate, dar numele lor nu le spune nimic oamenilor. Este mult sau puțin? Obiectivele „operațiunii” sunt aproape sau nu?”, a explicat sursa citată.

Oamenii își dau seama că, de fapt, Ucraina nu este slabă

De asemenea, oficialii de la Kremlin „nu vor să amintească” că invazia are loc deja de trei luni. Citând rezultatele unor studii sociologice, o sursă apropiată administrației Putin, a subliniat că mulți ruși cred deja că „operațiunea” se prelungește.

Acest lucru este susținut indirect de rezultatele sondajelor de opinie disponibile publicului. Un sondaj realizat de compania de cercetare sociologică Russian Field la sfârșitul lunii mai, a constatat că 39% dintre respondenții care trăiesc în Rusia s-au „săturat” de știrile despre război.

„Nu se știe nimic despre obiectivele sale, în afară de denazificarea și demilitarizarea Ucrainei. Oamenii nu înțeleg aceste cuvinte, dar văd că luptele durează de mult timp. Înainte de operațiune li s-a spus că Ucraina este un stat slab. Dar acum s-a dovedit că este imposibil de învins rapid”, a subliniat o sursă apropiată Kremlinului.

Într-un comentariu pentru Meduza, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dumitru Peskov, a respins ideea că „operațiunea militară specială” se prelungește. „Calendarul unor astfel de operațiuni nu poate fi bine definit”, a susținut el. Întrebat dacă au existat instrucțiuni de la Kremlin în ceea ce privește acoperirea mediatică a duratei războiului, Peskov nu a răspuns.

„Demilitarizarea” Ucrainei ar putea dura zece ani

Anterior, secretarul Consiliului Național de Securitate, Nikolai Patrușev, a declarat că Rusia „nu urmărește termene limită”. La rândul său, deputatul Vladimir Șamanov, fost comandant-șef al trupelor aeropurtate ruse, a declarat că, în opinia sa, „demilitarizarea” Ucrainei „poate dura între cinci și zece ani”.

Pe măsură ce cea de-a treia lună a invaziei se apropia de final, retorica folosită de propagandiștii de la televiziunea de stat rusă a promovat tot mai mult ideea că „Rusia nu este de fapt în război cu Ucraina, ci cu NATO și cu Occidentul”.

„Poate că a venit timpul să admitem, eventual, că operațiunea specială a Rusiei în Ucraina s-a încheiat. În sensul că a început un război adevărat. Mai mult, este al treilea război mondial. Suntem forțați să demilitarizăm nu doar Ucraina, ci întreaga alianță NATO”, a declarat recent prezentatoarea televiziunii de stat Olga Skabeva.