Lista completă a burselor pe care le pot primi elevii. Câți bani se acordă în anul școlar 2024-2025

Lista completă a burselor pe care le pot primi elevii. Câți bani se acordă în anul școlar 2024-2025 Elevi. Sursa foto: Unsplash

Milioane de elevi din toată țara se pregătesc pentru un nou an școlar. Ca de obicei, anul școlar aduce schimbări în funcție de condițiile de învățare, numărul elevilor din clase și program. Elevii se confruntă cu provocări tot mai mari. Ei trebuie să se adapteze constant la noi cerințe și situații. Autoritățile încearcă să îi motiveze prin acordarea de burse.

Pentru anul școlar 2024-2025, autoritățile au introdus bursa de reziliență. Aceasta este o bursă de merit, dar se adresează și elevilor cu afecțiuni oncologice sau cronice. Valoarea bursei este de 300 de lei pe lună. Aceasta poate fi obținută de elevii cu medii de cel puțin 7 în anul anterior. Totuși, nu mai mult de 30% din elevii unei clase pot primi această bursă.

Ce burse vor primi elevii în anul școlar 2024-2025

Pe lângă bursa de reziliență, elevii pot beneficia și de alte burse, în funcție de rezultate și mediul de proveniență.

Bursa de excelență olimpică I se acordă elevilor care obțin premii la olimpiade internaționale sau campionate sportive internaționale recunoscute de Ministerul Educației și COSR. Bursa este plătită lunar pe tot parcursul anului școlar următor obținerii distincției. Elevii în an terminal primesc un premiu egal cu valoarea totală a bursei pentru un an școlar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bursa de excelență olimpică II, similară bursei olimpice I, dar cu o valoare mai mică, se acordă pentru premiile I, II și III la etapele naționale ale olimpiadelor. Bursa se plătește lunar pe tot parcursul anului școlar următor.

Bursa de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii fiecărei clase cu media generală de cel puțin 9,50. Dacă nu sunt suficienți elevi cu această medie, lista poate fi extinsă. Valoarea minimă a bursei este de 450 de lei.

Bursa socială este destinată elevilor din medii defavorizate cu rezultate bune și un număr redus de absențe. Valoarea minimă a acestei burse este de 300 de lei.

Bursa tehnologică, fosta bursă profesională, este destinată elevilor din învățământul tehnologic și are o valoare minimă de 300 de lei. Ea poate fi cumulată cu alte burse, dar poate fi retrasă în caz de scădere a mediei sub 7 sau abateri disciplinare grave.

Bursa pentru mame minore este destinată elevelor sub 18 ani care devin mame. Valoarea minimă este de 700 de lei, dar vine cu obligații, cum ar fi un număr redus de absențe pentru a primi banii. Autoritățile încearcă astfel să sprijine mamele minore să continue școala.

Revista presei
Pasajul. Volumul 2