Probleme la Ministerul Economiei. Lipsa unui buget duce la un blocaj al plăților

Probleme la Ministerul Economiei. Lipsa unui buget duce la un blocaj al plăților Sursa foto: Arhiva EVZ

Lipsa unui buget aprobat pentru anul 2021 duce la un blocaj al plăților pentru beneficiarii schemelor de ajutor de stat implementate de Ministerul Economiei.

Lipsa unui buget dus la un blocaj al plăților către beneficiarii schemelor de ajutor de stat implementate de Ministerul Economiei.

Legea bugetului va fi finalizată în cursul săptămânii viitoare. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, susține că există toate premisele ca bugetul de stat pentru anul 2021 să fie gata săptămâna viitoare. Potrivit spuselor sale, adoptarea bugetului nu va fi prelungită până în cursul lunii martie.

Claudiu Năsui că discuțiile pe legea bugetului se prelungesc din cauză că există multe solicitări de fonduri dar și obligația de încadrare într-un anumit deficit. Ţinta de deficit pentru bugetul de stat pe 2021 va rămâne 7%, a declarat premierul Florin Cîțu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lipsa unui buget duce la blocaj

„Este o problemă care există adesea în economia. Sunt dorințe și nevoi nelimitate, dar avem resurse limitate. Exact aceasta este problema cu acest exercițiu bugetar. Întrebarea e: cum prioritizezi cu resursele acelea? Cineva trebuie să cedeze. Trebuie să se reducă câte puțin de peste tot ca să avem un deficit în scădere în acest an. Dacă nu vrem să ne prăbușim trebuie să reducem deficitul și să facem economii.  În aceste condiții, am putea să avem un buget săptămâna viitoare. Dar elaborarea sa este în desfășurare și trebuie să vedem ce ajustări putem face ca să ne încadrăm în deficit”, a declarant Claudiu Năsui la Digi24.

Potrivit spuselor sale, lipsa unui buget are consecințe asupra plăților care se fac pentru beneficiarii schemelor de ajutor social.

„Lipsa bugetului ne încurcă pentru că avem o mulțime de scheme de stat în derulare. În acest moment avem un blocaj pe această parte de plăți deoarece suntem limitați să plătim în limita a 1/12 din bugetul pe anul trecut. Avem mai multe dosare în plată, a firmelor beneficiare, dar nu avem suficiente credite bugetare”, a mai declarat Claudiu Năsui.

Florin Cîțu anunță deficit de 7%

La finalul ședinței de guvern, premierul Florin Cîţu a declarat că ținta de deficit pentru acest an va rămâne la 7%. El a precizat că intenționează să introduce, în premieră, bugetarea multianuală.

„Ţintele rămân aceleaşi, mergem pe un deficit de 7%, sperăm să ajungem la 7%, 7% - 7,1%, dar în jurul acestei cifre mergem. Şi aş vrea să spun de ce trebuie să facem această muncă şi durează mai mult (...) sau pare că durează mai mult, deşi obiectivul este acela de a veni în Parlament săptămâna viitoare”, a declarat Florin Cîțu.

El a precizat că este important să fie menținută încredere Comisiei Europene, a investitorilor străini și a agențiilor de rating. De aceea, a precizat Florin Cîțu, acest buget este foarte important. Totodată, premierul a subliniat că bugetul pe 2021 va trebui să susţină relansarea economiei.