Liderul Sindicatelor din Învăţământul Preuniversitar cere Guvernului să redeschidă negocierile cu federațiile

Liderul Sindicatelor din Învăţământul Preuniversitar cere Guvernului să redeschidă negocierile cu federațiile Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Peste 2.500 de sindicaliști din sectorul educației s-au adunat în fața Prefecturii din Iași, miercuri, pentru a-și exprima nemulțumirea. Liderii profesorilor au solicitat guvernului inițierea unor negocieri urgente în vederea evitării amânării examenelor naționale.

În acest context, în fața manifestanților, Laviniu Lăcustă, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași, a subliniat că numărul mare de participanți la mitingul din Iași reflectă o nemulțumire puternică din partea profesorilor. El a solicitat guvernului să redeschidă negocierile cu federațiile sindicale.

Laviniu Lăcustă: Nemulțumirea profesorilor este puternică și necesită atenție

Acea mie de lei este insuficientă, oferta este una mizerabilă. Cerem Guvernului să redeschidă în regim de urgenţă negocierile”, a afirmat Laviniu Lăcustă. Liderul sindical ieşean a adăugat că „dacă se intră în a patra săptămână de grevă generală, atunci examenele vor trebui prorogate”.

Lăcustă a subliniat că prorogarea examenelor nu este o decizie fericită, ci una iresponsabilă pentru care guvernul este responsabil. El a menționat că peste 80% dintre angajații din învățământul preuniversitar participă la greva generală.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, sindicaliștii ieșeni au anunțat că vor continua să organizeze proteste și în zilele următoare, potrivit știripesurse.ro.

La începutul anului școlar, Laviniu Lăcustă a prevăzut că anul școlar va fi afectat de problemele salariale din domeniul educaţiei. El a susținut atunci că „ultimele cârpeli financiare” făcute de guvern nu au îmbunătăţit starea materială a profesorilor şi că nu poţi avea pretenţii de performanţă şi stabilitate cu salarii de 2.500-3.000 de lei.

„Cârpelile financiare făcute de Guvern sunt departe de a rezolva şi îmbunătăţi starea materială a angajaţilor din învăţământ. În această zonă vom face tot ce putem pentru a recupera din spate sumele neacordate. (...) Există categorii de personal care nu au mai avut creşteri din 2017 (personalul auxiliar) şi pentru care va trebui să găsim soluţii. În ceea ce priveşte personalul nedidactic salariile rămân mici în ciuda majorărilor recente”, a afirmat şeful USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă.

Sute de profesori din Iași au ieșit în stradă

Sute de angajaţi din sistemul de învăţământ au ieşit din nou în stradă, miercuri, la Iaşi. Aceştia refuză încetarea grevei şi spun că oferta Guvernului şi majorările din ordonanţă publicată deja în Monitorul Oficial sunt o umilinţă. Printre sloganurile strigate de protestatari se numără „Nu cedăm” şi „Unitate”.

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET”, în urma centralizării făcute de sindicatele afiliate, în conformitate cu dispoziţiile Legii 367/2022 privind dialogul social, a reieşit că marţi, 6 iunie 2023, au fost în grevă 134.007 de membri de sindicat, ceea ce reprezintă 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru declararea grevei.

Menţionăm că procentele avansate astăzi de Ministerul Educaţiei au fost raportate la totalul salariaţilor din învăţământ, provocând confuzie în rândul membrilor de sindicat aflaţi în grevă”, se menţionează într-un comunicat