Judecătorii se pregătesc de proteste. Amenință că vor bloca activitatea instanțelor

Judecătorii se pregătesc de proteste. Amenință că vor bloca activitatea instanțelor Sursa foto: Arhiva EVZ

Câteva sute de judecători din cadrul Curții de Apel Cluj, cea mai mare din România, ca arie de acoperire teritorială, se pregătesc de proteste dacă Parlamentul României va modifica condițiile de pensionare pentru magistrați. Magistrații au anunțat că susțin protestul grefierilor și a personalului auxiliar din instanțele de judecată.

În cursul zilei de miercuri, la Cluj Napoca, la Curtea de Apel Cluj a avut loc Adunarea generală a judecătorilor unde s-a hotărât cu unanimitate de voturi, trimiterea unui memoriu principalelor instituții din domeniu judiciar dar și Parlamentului, prin care se solicită păstrarea drepturilor actuale, inclusiv cele de pensie, pentru judecători și procurori.

”Solicită ca orice soluție legislativă să fie urmarea dialogului loial între puterea judecătorească şi cea legislativă, pentru găsirea unor rezolvări care respectă predictibilitatea, garanțiile constituționale şi demnitatea statutului de judecător. Solicită ca modificările legislative preconizate să nu afecteze drepturile magistraţilor aflaţi în funcţie şi orice eventuală modificare a vârstei de pensionare să producă efecte exclusiv în privinţa judecătorilor recrutaţi sub imperiul noilor reglementări ce trebuie, în mod imperativ, corelate cu ritmul îmbunătăţirii condiţiilor de muncă. Totodată, cuantumul pensiei de serviciu trebuie păstrat la nivelul garantat constituțional, în sensul standardelor internaționale amintite”, se arată în decizia judecătorilor clujeni.

Sistemul judiciar a ajuns în stare critică

Magistrații mai susțin că sistemul judiciar din România a ajuns în stare gravă, iar pentru acest lucru Comisia Europeană și Guvernul României sunt chemate să își asume responsabilitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au anunțat că susțin demersurile legale inițiate de grefieri și de personalul auxiliar din instanțe, care vor să organizeze proteste, dacă legate de proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale acestora.

”În situaţia în care propunerile de modificări legislative ce afectează statutul judecătorilor vor fi menţinute în continuare, se va convoca o nouă adunare generală pentru ca, în funcție de rezultatul discuțiilor pe marginea acestui proiect, să decidă cu privire la luarea unor măsuri concrete de protest”, se mai arată în comunicat.

Dana Gîrbovan cere respectarea profesiei de magistrat

Cunoscuta judecătoare Dana Gîrbovan, președintele Curții de Apel Cluj a declarat că statutul judecătorilor nu se negociază politic, la Bruxelles, sau prin altă parți, în cadrul PNRR sau a oricărui alt contract de finanțare.

Dana Gârbovan a mai precizat că judecătorii au obligația legală să respecte toate drepturile cetățenești, și că vor face tot este legal posibil de a apăra Justiția Română.

„Jaloanele statutului judecătorilor sunt cele prevăzute de Constituţia României şi Curtea Constituţională a României, şi nu cele negociate politic la nivel guvernamental. Este important ca fiecare cetățean să înţeleagă consecinţele unor astfel de demersuri intempestive pentru eficienţa apărării drepturilor fundamentale. Prin hotărârile adunărilor generale am arătat că, judecători fiind, avem dreptul şi obligaţia de a apăra drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, necesitate pe care ne vom strădui să o împlinim prin toate acţiunile democratice, în acord cu locul şi rolul Justiţiei Române, pentru a opri destructurarea acesteia”, a mai adăugat preşedintele Curţii de Apel Cluj.