Potrivit unor surse, există membri AUR infiltrați în rândul sindicatelor care ar încerca să blocheze negocierile și să refuze toate propunerile venite din partea guvernului.
Aceștia au fost adăugați pe grupurile din domeniul educației, mai ales în ultimele zile.
Laviniu Lăcustă de la Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași este unul dintre liderii județeni care se opune cu vehemență oricăror soțuții pe care Guvernul Ciucă le-a propus sindicaliștilor.
În mediul online, Lăcustă pare apropiat de un alt lider sindical, membru AUR. Este vorba despre Silviu Gurlui, prof. univ. la Facultatea "Al. I. Cuza" Iași, fizician și activist de mediu.
Gurlui este membru al Sindicatului UNIO din cadrul universității, afiliat Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”.
Acesta este membru AUR începând cu luna iunie 2022 și fost membru USR.
Despre Gurlui, unele surse vorbesc despre faptul că ar intenționa să candideze la Primăria Iași din partea AUR, încercând să strângă, astfel, pe lângă el, oameni de încredere, cum este și cazul lui Laviciu Lăcustă.
Negocierile de la Guvern s-au încheiat. Greva din Educație continuă
Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat că ordonanţa de urgenţă adoptată joi de către Guvern prevede majorarea salariului brut al tutudor cadrelor didactive şi cadrelor didactice auxiliare cu 1.000 de lei şi o creştere cu 400 de lei pentru cadrele nedidactice. La rândul său, ministrul Educaţiei Ligia Deca a precizat că impactul bugetar al măsurilor din această ordonanţă este de circa 2,16 miliarde de lei. Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că mesajul public pe care îl transmite Executivul este „negocierile s-au încheiat”. Ulterior, Cărbunaru a explicat că prin afirmaţia sa s-a referit la faptul că Guvernul a răspuns solicitărilor sindicatelor din educaţie făcute în debutul dialogului acestora cu Executivul. „Guvernul este deschis la dialog”, a completat el.
„După ce săptămâna trecută, anexa 8 din legea salarizării, tot la decizia coaliţiei a fost aprobată în Guvernul României şi anume atingerea grilei prevăzută în Legea 153, prin decizia coaliţiei, s-au aprobat două lucruri majore. O dată s-au luat în calcul cerinţele sindicatelor şi s-a mărit pe brut cu 1.000 lei salariile tuturor persoanelor care sunt cadre didactice şi nedididactice cu 400 lei, dar şi didactice auxiliare tot cu 1.000. După cum bine ştiţi, pe site-urile Ministerului Muncii şi pe site-ul Ministerului Educaţiei aseară s-au postat în transparenţă publică. În urma dezbaterilor publice s-au mai identificat câteva categorii care nu făcea parte din anexa cu salarizarea şi a fost rezolvat şi acest aspect astăzi în ordonanţa de urgenţă. Aşa cum s-a decis, vom continua discuţiiile pentru noua grilă de salarizare, bineînţeles cu sindicatele din educaţiei, în primul rând, după care urmează celelalte sindicate”, a explicat Marius Budăi, la finalul şedinţei de Guvern.
„Impactul bugetar al ordonanţei de urgenţă de astăzi este de aproximativ 2,16 miliarde lei”, a precizat Ligia Deca.
Întrebată dacă aceasta este ultima ofertă din partea Executivului pentru sindicatele din Educaţie, ministrul Deca a răspuns: „Ceea ce am adoptat astăzi este răspunsul Guvernului la solicitările federaţiilor sindicale”.
„Chestiunile care ţin de legea salarizării urmează să fie clarificate în discuţia cu Ministerul Muncii. Ceea ce ţine de sectorul educaţional, reforme sau contractul colectiv de muncă se vor derula în dialogul bilateral între Ministerul Educaţiei şi federaţiile sindicale”, a completat ea.
La începutul şedinţei de Guvern de joi, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că printr-o singură decizie nu vor putea să fie rezolvate aceste probleme din educaţie, precizând că Ordonanţa de Urgenţă dată joi va schimba radical modul de salarizare în educaţie. Şeful Executivului a mai declarat că România nu îşi mai poate permite să ţină dascălii şi elevii departe de şcoală.
După negocierile de la Guvern, sindicaliștii au anunțat că greva va continua.