Liderul ISIS-K din spatele atentatului sinucigaș mortal din 2021 de pe aeroportul din Kabul, ucis de talibani

Liderul ISIS-K din spatele atentatului sinucigaș mortal din 2021 de pe aeroportul din Kabul, ucis de talibaniSursa: Arhiva EVZ

Atentatul de la Abbey Gate a fost un atac sinucigaș cu bombă care a avut loc pe 26 august 2021 la Poarta Abbey, una dintre intrările principale ale aeroportului internațional din Kabul, Afganistan. Atentatul a fost comis de un membru al organizației teroriste ISIS-K, care a detonat o bombă în timpul evacuării cetățenilor străini și afgani din Kabul după preluarea de către talibani a controlului asupra orașului. Atacul a provocat moartea a cel puțin 170 de afgani și 13 militari americani, precum și rănirea a sute de persoane.

Liderul ISIS-K care a planificat atentatul sinucigaș mortal din 2021 de la Abbey Gate a aeroportului internațional din Kabul a fost ucis de talibani, potrivit Consiliului Național de Securitate al SUA. Teroristul care a comis atentatul sinucigaș cu bombă, Abdul Rehman Al-Loghri, fusese eliberat din închisoare cu doar câteva zile înainte, când talibanii au preluat controlul asupra zonei. Atacul s-a soldat cu moartea a 13 membri ai serviciilor americane și a peste 170 de afgani.

Administrația Biden nu a dezvăluit numele liderului ISIS-K, dar John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate Pentru Comunicare Strategică, l-a numit "creierul atacului oribil", care a fost efectuat în ultimele zile ale retragerii SUA din Afganistan, anunță CNN. Kirby nu a precizat când l-au ucis talibanii pe liderul ISIS-K, dar a spus că acesta face parte dintr-o "serie de pierderi de lideri de profil înalt" pe care ISIS-K le-a suferit în acest an.

ISIS-K reprezintă ISIS-Khorasan, filiala organizației teroriste care este activă în Afganistan și în regiunea înconjurătoare. De la retragerea SUA din Afganistan în august 2021, talibanii au încercat să elimine ISIS-K în întreaga țară, dar nu au reușit să distrugă organizația teroristă.

Liderul ISIS a fost eliminat de talibani, nu de americani

Faptul că SUA au anunțat că liderul terorist a fost ucis de talibani, un grup împotriva căruia a purtat un război de aproape două decenii, și nu de forțele americane, ceea indică limitele capacității SUA de a desfășura operațiuni în Afganistan după retragere.

Luna trecută, generalul Erik Kurilla, comandantul Comandamentului Central al SUA, a declarat în fața parlamentarilor americani că "în Afganistan, reducerea resurselor de colectare, de analiză și a resurselor de informații, supraveghere și recunoaștere înseamnă că campania noastră împotriva Al Qaeda și ISIS - Afganistan este pusă la grea încercare; deși putem vedea contururile generale ale planificării atacurilor, ne lipsește granularitatea necesară pentru a vedea imaginea completă a amenințării".

Grupul terorist, a spus el, și-a intensificat atacurile în regiune și încearcă să plănuiască atacuri în afara Afganistanului împotriva cetățenilor americani și a intereselor americane din străinătate.

Michael McCaul, președintele Comisiei pentru relații externe din Camera Reprezentanților, a lăudat uciderea liderului ISIS-K, susținând în același timp că administrația Biden rămâne responsabilă pentru eșecurile care au dus la atacul de la Abbey Gate.: "De fiecare dată când un terorist este eliminat este o zi bună. Dar acest lucru nu diminuează vinovăția administrației Biden pentru eșecurile care au dus la atacul de la Abbey Gate și nu va descuraja în niciun fel ancheta comisiei", a declarat McCaul într-un comunicat.

O veste bună, dar nu suficientă

Tatăl sergentului-major Taylor Hoover, care a fost ucis în atentat, a declarat pentru CNN că a fost anunțat de armată marți dimineață: "Este grozav, mai avem încă un terorist care a dispărut de pe fața pământului. Sunt mulțumit de asta", a declarat Darin Hoover. "Dar asta nu absolvă administrația sau Departamentul de Stat sau Pentagonul de a-și asuma responsabilitatea sau răspunderea pentru ceea ce s-a întâmplat. Nu au făcut un pas înainte și nu au spus că am dat-o în bară și că nu se va mai întâmpla din nou.” "Și eu personal cred că se poate întâmpla din nou", a adăugat el.

Republicanii de la Capitoliu au promis că vor trage la răspundere administrația Biden pentru retragerea din Afganistan, unii membri ai GOP calificând-o drept o operațiune "ratată" și un eșec în mai multe audieri în Congres. În cadrul unei audieri a Comisiei de supraveghere a Camerei săptămâna trecută, reprezentanta republicană din Michigan, Lisa McClain, a declarat că administrația Biden a "apărat din toată inima această atrocitate din Afganistan".

Între timp, administrația și aliații săi au susținut în mod repetat că președintele Joe Biden a fost forțat să se retragă din Afganistan din cauza unui acord semnat de fostul președinte Donald Trump și talibani cu câteva luni înainte, legând Casa Albă de mâini. Reprezentantul din Maryland, Jamie Raskin, democratul de rang înalt din comisie, a declarat că este "confuz din punct de vedere moral și cinic din punct de vedere politic" să se dea vina doar pe administrația Biden, întrucât greșelile făcute în 20 de ani de război și de președinți din ambele partide au dus la rezultatul final al celui mai lung război din America.

 

Ne puteți urmări și pe Google News