Editura Evenimentul si Capital

Liderii romilor - îngrijorați de ascensiunea Jobbik în Ungaria. Americanii, atenți și ei

14-04/jobbik_1-465x390
Autor: | | 7 Comentarii | 1033 Vizualizari

Lideri ai comunității romilor se declară îngrijorați de scorul ridicat obținut la alegerile parlamentare de partidul de extremă-dreapta din Ungaria. Cei de la Jobbik au mesaje clar discriminatorii împotriva romilor, remarcă și publicația americană Wall Street Journal.

”Pentru noi este îngrijorător acest rezultat. Dă putere și mai mare acestei formațiuni care luptă împotriva romilor din Ungaria și nu numai. Spun asta pentru că, în ultimul timp, cei de la Jobbik au avut acțiuni și în România, vor să creeze instabilitate aici, începând cu zona maghiarimii. Sper ca forurile europene competente să se autosesizeze”, declară Dorin Cioabă, președintele Uniunii Internaționale a Romilor, despre scorul de 21% obținut de Jobbik la alegerile parlamentare din Ungaria.Un raport al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene subliniază faptul că politicienii din cadrul Jobbik – ”partid ales în mod democratic” – au transformat mesajele împotriva romilor într-o strategie electorală.Stereotipurile negative sunt adesea legate de comunitatea romilor”, se arată în raportul pe 2013 editat de ADF.”Ne este teamă ca acest procent mare pe care l-au obținut să nu le dea acestora puteri sporite împotriva romilor. Să nu fie interpretat acest rezultat al alegerilor ca un accept al populației majoritare pentru acțiuni împotriva comunităților de romi. Vorbim de o țară în care au fost și crime împotriva romilor”, adaugă Dorin Cioabă.

Poate tocmai datorită acestui mesaj...

Într-un articol publicat marți de Wall Street Journal, sub semnătura lui Naftali Bendavid, un profesor al Universității din Georgia atrage atenția asupra faptului că mesajul rasist promovat de Jobbik este unul atent șlefuit. ”Jobbik are o structură destul de decentă. Acest partid nu este doar o adunătură de huligani. Au și oameni bine pregătiți, cu studii superioare”, apreciază Cas Mudde, profesor care studiază partidele de extremă-dreapta în cadrul universității amintite, prima instituție de învățământ superior de stat din SUA.”Platforma celor de la Jobbik nu este deloc subtilă, atacând comunitatea romilor drept una care «refuză integrarea, munca și educația». În ciuda acestui mesaj – sau tocmai datorită lui – Jobbik a câștigat 17% din voturi la alegerile parlamentare din 2010 și a devenit al treilea partid in Ungaria. Luna aceasta, la ultimele alegeri, a crescut la 21%”, mai semnează Naftali Bendavid în Wall Street Journal. Ziaristul citează și un sondaj de opinie din țara vecină, potrivit căruia 60% dintre unguri sunt de acord cu afirmația că ”romii au o înclinație nativă spre delicvență”.

A doua minoritate ca prezență la vot

Sa NU mai faci asta, cand te spovedesti! Pacatul pe care nici nu il stiai!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI