Evenimentul ZileiInternationalLideri de la vârful SUA, țintele unor asasinate. Comploturile din Iran, dezvăluite. Mike Pompeo și John Bolton, printre ținte

Lideri de la vârful SUA, țintele unor asasinate. Comploturile din Iran, dezvăluite. Mike Pompeo și John Bolton, printre ținte

Lideri de la vârful SUA, țintele unor asasinate. Comploturile din Iran, dezvăluite. Mike Pompeo și John Bolton, printre ținte
Departamentul de Justiție al Statelor Unite a lansat miercuri, 10 august, acuzații penale împotriva unui membru al Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran. SUA susține că ar fi încercat să plănuiască asasinarea lui John Bolton, care a ocupat funcții de înaltă securitate națională în timpul administrațiilor Trump și Bush.

Presupusul complot a fost plănuit „probabil ca o răzbunare” pentru atacul aerian american din ianuarie 2020. Departamentul de Justiție a explicat că atunci a fost ucis Qasem Soleimani, comandantul Corpului Gărzii Revoluționare Islamice. După grevă, liderii organizației teroriste au jurat „răzbunare împotriva americanilor” pentru moartea lui Soleimani și l-au atacat public pe președintele de atunci Donald Trump și alți oficiali de rang înalt din administrația sa.

Procurorii au spus că Shahram Poursafi, un cetățean iranian în vârstă de 45 de ani și membru IRGC, a încercat să îl plătească cu 300.000 de dolari pe un individ din Statele Unite pentru a-l ucide pe John Bolton. Mai mult decât atât, Poursafi  ar mai avea un „al doilea loc de muncă” pentru un milion de dolari. Ar fi vorba despre un alt complot iranian care îl are drept țintă pe fostul secretar de stat Mike Pompeo.

Instaurarea terorii este ultimul punct de conflict în discuțiile Iran-SUA

Pompeo a fost secretarul de stat al lui Donald Trump la momentul atacului aerian care l-a ucis pe Soleimani. El a fost informat direct de Departamentul de Justiție, miercurea trecută, că a fost a doua țintă a unui complot de asasinat IRGC. Poursafi, care nu a fost arestat și rămâne în libertate, a contactat inițial o persoană din SUA,  care lucra în secret ca informator FBI. Iranianul i-a cerut informatorului să îi facă fotografii lui Bolton „pentru o carte pe care o scria Poursafi”.

Ulterior, iranianul l-a întrebat pe informator dacă ar putea angaja o persoană pentru a „elimina pe cineva”. Astfel, s-a aflat că este vorba și despre asasinatul lui Bolton. Mai mult decât atât, Poursafi ar fi sugerat că asasinarea ar trebui să fie făcută „cu mașina”. Sursa confidențială i-ar fi furnizat o adresă pentru biroul lui Bolton, iar Poursafi a remarcat că secretarul de stat avea obiceiul de a se plimba singur.

Întâlnirile dintre informator și Poursafi

În noiembrie 2021, informatorul a călătorit la Washington și a trimis lui Poursafi fotografii ale biroului lui Bolton și descrieri ale clădirii. Poursafi ar fi spus că uciderea ar trebui să aibă loc în garajul clădirii, deoarece era o zonă „cu trafic intens”. Iranianul a fost acuzat de folosirea facilităților comerciale interstatale în comiterea de crimă pe cont propriu, care implică o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare. De asemenea, el a mai fost învinuit și pentru încercarea de a oferi sprijin material unui complot transnațional de crimă, care durează până la 15 ani în închisoare.

John Bolton a fost consilierul pentru securitate națională al lui Trump începând din aprilie 2018 până când fostul președinte l-a concediat în septembrie 2019 printr-o postare pe Twitter, Bolton a mulțumit Departamentului de Justiție, FBI și Serviciului Secret pentru eforturile lor. „Deși nu se pot spune multe în mod public în acest moment, un punct este incontestabil: conducătorii Iranului sunt mincinoși, teroriști și dușmani ai Statelor Unite”, a spus el. „Obiectivele lor radicale, anti-americane sunt neschimbate; angajamentele lor sunt lipsite de valoare; iar amenințarea lor globală este în creștere”.

Bolton, „stânjenit de prețul mic” pentru asasinatul lui

Bolton a oferit un interviu în care a glumit că a fost „stânjenit de prețul mic” care s-a oferit să fie asasinat. Fostul consilier pentru securitate națională a spus că „a înțeles demult că există o amenințare” din Iran, dar a aflat multe dintre detaliile complotului de asasinat din documentele publicate de Departamentul de Justiție. „Cred că este destul de corect să spun că mulți alți americani sunt în ținta acestui regim. Vă spune care este regimul. Vă spune despre caracterul său”, a spus Bolton.

De asemenea, politicianul a pledat anterior pentru schimbarea regimului în Iran și a susținut decizia lui Trump de a scoate SUA din acordul nuclear multinațional cu Iran. În plus, Bolton i-a cerut lui Biden să pună capăt eforturilor de a reveni la acordul nuclear cu Iranul, din care SUA s-au retras în 2018, în timp ce Bolton era consilier pentru securitate națională. „Sincer, din punctul meu de vedere, activitățile teroriste ale regimului sunt doar cealaltă față a monedei programului său de arme nucleare și orice idee că acest regim își va respecta angajamentele în orice este doar o iluzie teribilă”. Bolton a mai spus că nu știa că Pompeo ar fi fost și el vizat, dar că nu l-a surprins.

Securitate asigurată

Pompeo, care a fost și director al CIA sub conducerea lui Trump, a primit securitate continuă de la sfârșitul administrației Trump din cauza amenințărilor din partea Iranului. Mulți oficiali actuali și foști americani continuă să beneficieze de securitate personală semnificativă din cauza amenințărilor IRGC iraniene. Securitatea este asigurată de guvernul SUA. Există mai multe comploturi IRGC care continuă să fie investigate, inclusiv, amenințări împotriva liderilor militari de rang înalt.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanani, a declarat miercuri că „Republica Islamică Iran avertizează cu fermitate împotriva oricărei acțiuni împotriva cetățenilor iranieni sub pretextul acestor acuzații ridicole și subliniază că își rezervă dreptul de a întreprinde orice acțiune în cadrul dreptului internațional pentru apără drepturile” guvernului și cetățenilor, potrivit CNN.


Accesează: