Liceeni din Republica Moldova, locul 1 la Campionatul European de robotică

Liceeni din Republica Moldova, locul 1 la Campionatul European de roboticăsursa: Facebook

Câțiva liceeni din Republica Moldova s-au remarcat la Campionatul European de robotică și au pus mâna pe marele premiu al competiției.

Robotul programat de echipa „Sirius” de la Liceul „Socrate” din Chișinău a fost remarcat și apreciat la FIRST LEGO League Open European Championship, care s-a desfășurat, în perioada 13 - 17, în orașul Bodø, din Norvegia.

La Campionatul European FIRST LEGO League au concurat în total 50 de echipe. Gruparea care a reprezentat Moldova la concurs a câștigat locul I pentru „Proiectarea robotului”, premiul mare fiind acordat pentru excelente abilități de programare și inovații în inginerie la crearea robotului pentru a îndeplini misiuni complexe.

Liceeni din Republica Moldova, locul 1 la Campionatul European de robotică găzduit de Norvegia

„Suntem încântați să anunțăm că echipa noastră a obținut locul 1 la categoria Design Robot la Campionatul European FIRST LEGO League Open din Bodø, Norvegia, fiind prima echipă care aduce un trofeu internațional în R. Moldova. Mulțumesc enorm membrilor echipei noastre uimitoare, mentorilor dedicați și părinților care te susțin pentru munca, pasiunea și implicarea lor. Această victorie este un testament al eforturilor noastre colective și determinării. Este mesajul ce a fost postat pe pagina de Facebook a echipei „Sirius”, conform ziarulnational.md.

Tot la capitolul tehnologie, realizare remarcabilă a unui adolescent de 12 ani din Chișinău. Băiatul a pus la punct un robot umanoid, cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Artiom Lazăr, ajutat de tatăl său, l-au construit pe Robbet. Un robot are poate face mișcări, care cunoaște mai multe limbi și chiar poate să și glumească. Pentru ajunge la această realizare, a fost nevoie de trei ani de muncă, după cum a afirmat tânărul din Republica Moldova. Aproape în fiecare seară, Artiom și Robbet vin în parcul „La Izvor” din sectorul Buiucani, acolo unde scrutează împrejurimile și comunică cu trecătorii.

Eu am început de la cap. Vedeți acești ochi? I-am luat de la o jucărie veche, iar gura și nasul le-am făcut din metal. Eu l-am programat în așa mod încât el să poată urmări și analiza oamenii ca să perceapă corpul uman, forma. El poate să mai perceapă un câine sau o pisică.

Am decis să vedem cum se va întâmpla asta în parc, cum va vedea robotul și cum vor reacționa trecătorii. A fost foarte curios. Când l-am scos și l-am pus pe bancă, am trăit o emoție nemaipomenită. Oamenii doreau să vorbească cu robotul”, a afirmat Artiom.