Susţinerea acestuia a făcut obiectul unei dispute între Călin Popescu- Tăriceanu şi cuplul Crin Antonescu- Puiu Haşotti, la şedinţa de marţi seară a conducerii liberale, dar a doua zi premierul a atacat administraţia PDL a Capitalei. De altfel, Tal Silberstein, consilierul politic al PNL, i-a sfătuit pe liberali să nu se implice în lupta politică dintre Sorin Oprescu şi Vasile Blaga.

Tensiuni între Tăriceanu
şi Antonescu

Tăriceanu le-a reproşat lui Antonescu şi Haşotti ieşirile publice legate de susţinerea lui Sorin Oprescu de către PNL. „Mai gândiţi-vă şi voi când faceţi astfel de declaraţii“, a punctat Tăriceanu. Şeful PNL a motivat că, dacă şi-ar exprima sprijinul pentru Sorin Oprescu sau pentru Vasile Blaga, partidul ar fi perceput ca aflându-se la remorca unuia dintre cei doi. Crin Antonescu a replicat că, în opinia sa, liberalii trebuie să pună umărul la înfrângerea PDL.

Silberstein a recomandat
neutralitatea

La şedinţa conducerii PNL a participat şi reprezentantul firmei care consiliază politic PNL, Tal Silberstein. Sfatul său a fost ca liberalii să nu se implice în lupta politică dintre Oprescu şi Blaga. El a explicat că o susţinere a lui Sorin Oprescu ar implica riscul unei asocieri cu un posibil învins, iar o asociere cu Blaga ar putea genera o migrare a unei părţi a electoratului liberal spre PDL, în cazul în care Blaga ar câştiga. În cele din urmă, liberalii au hotârât să nu facă nicio recomandare propriului electorat.

Cu toate acestea, într-o conferinţă de presă, organizată a doua zi şi dedicată comentării rezultatelor alegerilor, Tăriceanu a dat un mesaj anti-Blaga, afirmând că în Bucureşti nu mai există niciun candidat de dreapta. El a spus că administraţia PDL a avut ca obiective principale asfaltările de străzi cu firmele prietene, problema parcărilor cu firmele prietene, problema salubrităţii cu firmele prietene, problemele sau dosarele imobiliare cu specularea terenurilor şi cu tot felul de construcţii făcute ilegal, de asemenea cu prietenii“.

NEGOCIERI POSIBILE

PNL nu vrea să pericliteze parlamentarele

Un alt motiv care îi face pe liberali să fie precauţi este dorinţa de lăsa uşile deschise pentru viitoarele negocieri de formare a guvernului. Din acest motiv, Tăriceanu a insistat ieri pe rezultatele bune ale PNL la alegeri. El a spus şi că PDL „se dezumflă“, contribuţia „oamenilor lui Stolojan“ fiind „nulă“, iar PSD „pierde definitiv puterea la nivel local“. Pentru a-i ieşi această schemă, Tăriceanu a comparat rezultatele PDL cu cele de la euroalegeri, iar pe cele ale PSD cu localele din 2004.