PNL, considerat cel mai puternic partid de Opoziție, are de gestionat, în perioada care urmează, patru fronturi pe care le-a deschis: o criză internă provocată de scandalul listei pentru alegerile europarlamentare, încercarea de a-l da jos pe președintele Camerei, Liviu Dragnea, fricțiunile cu USR și încercarea de eliminare a OUG114, care cuprinde și „taxa pe lăcomie”. Astăzi au loc reuniunile Biroului Politic Național și Biroului Executiv ale PNL
Manevra prin care fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a încercat să intre pe lista pentru PE a eșuat, dar eforturile lui nu au fost în zadar deoarece soția lui, Adina Vălean, a câștigat un loc eligibil. „El chiar a vrut și noi am acceptat și avea o șansă bună. Până când am realizat că nu a distrus legenda USL și că, dacă se reactivează, nu este bine. A avut mai multe declarații publice care l-au dat de gol. De exemplu, a spus că nu va fi o tragedie dacă se dă ordonanța pe amnistie și grațiere, că nu i se pare în regulă că o atacăm pe Viorica Dăncilă și altele. Chiar avea o șansă, dar este un căpos care face politica lui”, a declarat o sursă politică liberală pentru EVZ. Liberalii au acum o listă provizorie în fruntea căreia se va află Rareș Bogdan dacă jurnalistul acceptă oferta. Dacă nu, lista va fi deschisă de Mircea Hava, primarul din Alba-Iulia. Oricum, încă există discuții aprinse pentru listă între aripile din PNL.
Debarcarea lui Liviu Dragnea
Ultima tentativă de înlăturare a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a fost doar un antrenament pentru ceea ce urmează. În plus, PNL se bazează că la actuala încercare de înlăturare a liderului PSD va avea sprijin din partea lui Victor Ponta, în a cărui formațiune au migrat mai mulți parlamentari social-democrați. Liberalii nu dau amănunte din planul de debarcare a liderului PSD deoarece mizează și pe efectele surprizei. „Zilele lui Dragnea în fruntea Camerei sunt numărate. Vom face ceea ce trebuie cît de curând. Devine o obligație morală pentru orice parlamentar să voteze scoaterea de pe fața Parlamentului a acestui furuncul care desfigurează imaginea forului democratic cel mai reprezentativ”, declara sâmbătă președintele PNL, Ludovic Orban.
Șicanările USR
În opinia liberalilor, parlamentarii de la USR nu dovedesc că sunt parteneri loiali. „La votul pe buget au încercat o manevră de tip PSD, când a fost vorba de sursa de finanțare pentru creșterea alocațiilor pentru copii. Iar încercarea lor jenantă de a se înfiltra la Partidul Popular European îi definește. Îi ignorăm, asta este cea mai bună soluție”, a precizat aceeași sursă din PNL.
Cea mai mare provocare pentru liberali rămâne eliminarea OUG 114. Ei cred că aplicarea actului emis de Guvern ar fi un dezastru pentru economia românească și speră că va fi respinsă de comisiile de specialitate din Parlament.