Leonard Orban: Sistemul birocratic s-a complicat în loc să se simplifice. Frânează absorbţia fondurilor europene

Leonard Orban: Sistemul birocratic s-a complicat în loc să se simplifice. Frânează absorbţia fondurilor europene

Sistemul birocratic prea complicat al ţării noastre frânează absorbţia fondurilor europene, a avertizat astăzi, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, care a cerut autorităţilor să facă o prioritate tocmai din schimbarea acestui sistem.

"Pentru că linia între a asigura cerinţa UE de a asigura un management financiar riguros şi cerinţa de a simplifica procedurile este foarte fină. Este o linie foarte sensibilă şi rişti, dacă iei anumite măsuri de simplificare, pur şi simplu să fii pus sub semnul întrebării că nu mai eşti capabil să asiguri acest management riguros al fondurilor europene", a explicat ministrul, la The Money Channel.

El a atras atenţia că în loc ca aceste reguli să fie simplificate pentru a facilita procedura de accesare a banilor dimpotrivă, acestea au fost complicate prin noua lege a achiziţiilor publice. “Mai mult, în ultima perioadă, procedurile privitoare la accesarea banilor europeni s-au complicat, prin modificarea regulilor legate de achiziţiile publice", a mai declarat Leonard Orban, la The Money Channel.

El a respins aserţiunile unor analişti economişti potrivit cărora fondurile europene pot fi un pericol pentru economie, prin inducerea unor rigidităţi bugetare extrem de mari. "Mi se pare, în cazul României, această discuţie... cum să vă spun... neavenită, nepotrivită. Nu suntem nici pe departe în situaţia în care să avem nişte rate de absorbţie foarte înalte, să avem infrastructura suficientă şi practic să fie un moft să mai construim o autostradă sau o cale ferată şi aşa mai departe", a conchis ministrul afacerilor europene.

Ne puteți urmări și pe Google News