Leguma din România dorită de străini. Fermierii au deschis două fabrici de prelucrare

Leguma din România dorită de străini. Fermierii au deschis două fabrici de prelucrarelegume / Sursa foto: Arhiva EVZ

O legumă cultivată pe pământ românesc este cerută de străini către export. În acest sens, fermierii au deschis deja două fabrici de producție.

România se remarcă în diverse domenii, iar agricultura este unul dintre punctele forte. Puțini sunt conștienți că o mare parte din legumele cultivate în țara noastră au cucerit inimile străinilor. Una dintre aceste legume este o adevărată comoară, iar pentru a satisface cererea, fermierii au început deja să lucreze.

Cea mai cerută legumă din România de străini

Străinii au început să facă stocuri serioase cu una dintre cele mai populare legume din România. Cartoful, cea mai căutată legumă, este pe placul celor din afara țării, care îl consumă în cantități industriale.

În România, zona Harghitei este recunoscută ca fiind "Patria Cartofului", iar acest titlu nu a fost dat întâmplător. În fiecare an, fermierii din această regiune cultivă 6.000 de hectare de cartofi. O mare parte din producție este destinată exportului.

Cultivarea cartofilor în această zonă respectă un calendar bine stabilit. Fermierii încep procesul simultan și până la începutul lunii mai, cultivarea ar trebui să fie complet finalizată.

Cele 6.000 de hectare de teren sunt distribuite cu atenție. Pe o suprafață de 1.000 de hectare, se cultivă soiuri timpurii de cartofi. Restul suprafeței este dedicată cultivării cartofilor pentru uz economic.

În ultimii ani, agricultura din Harghita a traversat mai multe etape. La un moment dat, suprafețele destinate cultivării cartofilor au înregistrat o scădere, afectând situația economică a fermierilor din regiune. Cu toate acestea, perspectivele  sunt încurajatoare.

Automatul de cartofi, invenția care ușurează munca agricultorilor

Sursa foto: Arhiva EvZ

Cartoful, vedeta României. Fermierii au deschis două fabrici de producție

În Harghita, au fost inaugurate două fabrici de prelucrare a cartofilor, pentru a face față cererii în creștere. Fermierii, la rândul lor, își doresc să fie în pas cu tehnologia și cu cererea în creștere, așa că au început să-și achiziționeze diverse utilaje. Această investiție își propune să le faciliteze munca.

Conform declarațiilor șefului Direcției Agricole din Harghita, furnizate pentru agrointel.ro, producătorii din zonă sunt orientați către cultura cartofului, însă nu neglijează nici alte culturi de legume. Mai mult, chiar dacă este o provocare având în vedere suprafețele limitate, unii dintre ei adoptă și rotația culturilor.

În zona Harghitei, cartoful este considerat o sursă importantă de venit. Fermierii produc în principal pentru industrializare, iar mare parte din recoltă ajunge la fabricile de prelucrare. Unele porțiuni din producție sunt vândute la prețuri mai reduse, în timp ce altele sunt păstrate în depozite pentru a fi valorificate ulterior, atunci când prețurile vor crește.

„Sunt producători care s-au specializat pentru cartofi pentru industrializare. Cantitățile prognozate se contractează înainte de plantat, de obicei la începutul anului şi se livrează către fabricile de prelucrare, fabrici de chips, cartofi pai și alte destinații.”, a declarat șeful Direcției Agricole Harghita, potrivit sursei menționate.

 

Ne puteți urmări și pe Google News