Legea vaccinării obligatorii, pierdută în Parlament

Legea vaccinării obligatorii, pierdută în Parlament

Vaccinarea obligatorie a fost adusă din nou în discuție de Nelu Tătaru, care este de părere că este cea mai bună decizie pe care Parlamentul o poate lua.

„Vaccinarea este una dintre cele mai reușite și mai rentabile intervenții în domeniul sănătății și fiecare stat ar trebui să urmărească atingerea celui mai înalt nivel posibil de vaccinare a populației”, spune Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Decizia de joi a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) prin care s-a stabilit că vaccinarea obligatorie nu încalcă drepturile omului amintește că România încearcă de aproape patru ani adoptarea Legii privind vaccinarea.

Aceasta ar trebui să reglementeze vaccinarea copiilor și adulților pentru prevenirea și limitarea răspândirii bolilor transmisibile În 2017, Legea a trecut foarte repede de Senat care a adoptat-o, în octombrie 2017, cu 99 de voturi „pentru” şi o abţinere. Proiectul prevedea sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea, de la avertisment, până la amenzi de 10.000 de lei.

Legea pierdută

În aprilie 2020, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru amintea că „avem în evoluţie o epidemie de rujeolă în România. Sunt 20.000 de îmbolnăviri şi 64 decese” și făcea apel la vaccinarea copiilor împotriva rujeolei-rubeolei-oreionului și a difteriei- tetanosului-poliomielitei.

În octombrie, autoritățile din sănătate avertizau că „vaccinarea copiilor de 5-6 ani împotriva mai multor boli grave a scăzut în acest an în România”. Cele mai multe probleme se înregistraseră la vaccinarea copiilor de 6 ani cu vaccinul Tetraxim, destinat prevenirii îmbolnăvirilor prin difterie, tetanos, poliomielită și tuse convulsivă, realizându-se în proporție de doar 22%.

De asemenea, vaccinarea ROR (rujeolic – rubeolic – urlian) a fost realizată în proporție de 50%, conform datelor din luna august 2020, în condițiile în care România nu ieșise încă din epidemia de rujeolă.

„În plină pandemie, realizăm cât de important este să existe vaccinuri pentru boli infecțioase și să le folosim în timp util pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu risc vital. Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie sa fim conștienți că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populației, în special a copiilor, neprotejați împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul” spunea în aprilie 2020, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

"Vaccinarea obligatorie este necesară"

„Vaccinarea obligatorie este necesară atunci când îți mor copii, atunci când ai situații în care părinții iau o decizie greșit”, spune la Europa Liberă Gindrovel Dumitra de la Societatea Națională de Medicină de Familie. „Vorbim despre situații în care pot să apară anumite epidemii, cum a fost epidemia de rujeolă, când cu toate eforturile și cu toate mijloacele de convingere, de explicare a necesității vaccinării, există părinți care iau decizii greșite pentru proprii copii.”