Legea salarizării pentru bugetari. Ce vrea Guvernul să schimbe

Legea salarizării pentru bugetari. Ce vrea Guvernul să schimbe Sursa foto: dreamstime.com

Executivul condus de Marcel Ciolacu încă lucrează la trâmbițata Legea salarizării care să reglementeze lefurile aparatului bugetar. Însă, actul normativ va fi gata anul viitor și va produce efecte începând cu 2025.

Surse din Guvernul României au precizat că rezidenții Palatului Victoria urmăresc, prin Legea salarizării, să inițieze o adevărată revoluție în grila de salarizare a aparatului bugetar. Astfel, veniturile salariaților din sistemul public vor fi compune din două componente, una fixă și una variabilă. Cea din urmă se va acorda în funcție de nivelul de performanță al angajaților.

Marcel Ciolacu depsrea legea salarizării

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Legea salarizării, noua formă

Sursele guvernamentale au subliniat faptul că salariile bugetarilor nu vor mai fi identice chiar dacă angajații activează în același domeniu. Venitul va avea două componente una fixă și una mobilă care se va acorda în funcție de performanța la locul de muncă.

De asemenea, trebuie precizat că sporurile vor fi eliminate, însă nu în totalitate. Cele care rămân în vigoare vor scădea considerabil și vor fi acordate doar în condiții de excepționalitate. ”Sporul va urma ocupația și nu persoana”, pare să fie filosofia din spatele noii Legi a salarizării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Concret, majoritatea sporturilor actuale, vor fi incluse în salariul de bază. Indiferent dacă vorbim despre condiții speciale de muncă sau de periculozitate. Departamentul juridic al Ministerului Muncii lucrează de zor la noua lege a salărizării,care ar urma să fie gata abia anul viitor și va produce efecte începând cu 2025.

Totodată, se analizează posibilitate ca pentru bugetarii definiți ca magistrați să existe o legea a salarizării aparte. Altfel spus, judecătorii și procururii nu vor mai fi legați de celelalte categorii de angajați din sectorul public.

Detaliile oferite de premierul Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a oferit și câteva detalii în acest sens, deși în discursul său a făcut referire la profesori, măsurile vizează întregul aparat bugetar.

„Nu am glumit când am spus că noua lege a salarizării va cuprinde un sistem prin care salariile vor reflecta, în mod corect, nu doar respectul cuvenit meseriei, dar și... performanța. Profesorii care muncesc, care își fac corect meseria, trebuie și vor fi răsplătiți”, încheie Ciolacu.

De pe scaunul de ministrul al Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu a anunțat noua Lege a salarizării.

„Îmi doresc o consultare reală în urma căreia să avem o lege echitabilă, corectă şi care să recompenseze munca şi performanţa, să stimuleze competitivitatea şi să diminueze discrepanţele întâlnite până acum", a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu, potrivit stiripesurse.