Legea pensiilor. Dispar grupele speciale de muncă

Legea pensiilor. Dispar grupele speciale de muncă Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul României a aprobat, în ședința din 9 noiembrie, proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după noua formulă.

Simona Bucura-Oprescu a afirmat că cei care au lucrat în condiţii speciale şi deosebite nu vor fi afectaţi de recalcularea pensiilor. Legea pensiilor nu are aplicabilitate retroactivă, în sensul acesta.

Ministrul Muncii a mai precizat că vor dispărea, din 2035, grupele speciale de muncă

Angajatorii vor avea obligativitatea de normalizare a condițiilor de muncă:

„Toate prevederile de care au beneficiat telespectatorii noştri în baza grupelor de muncă, cum li se spuneau înainte de 2001, grupa I şi grupa II. Condiţiilor speciale şi deosebite cum s-au numit ele după 2001, noua lege nu va intra retroactiv pe ele, cu alte cuvinte, recalcularea nu-i va duce într-o zonă în care să-şi piardă dreptul”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noua lege a pensiilor prevede un interval tranzitoriu, până în 2035. Angajatorii au obligativitatea să normalizeze condiţiile de muncă:

„În schimb, venim cu un element nou care va permite o perioadă tranzitorie, cu toate că politica în Uniunea Europeană acum este normalizarea locurilor de muncă, adică eliminarea grupelor de muncă. Noi vom avea o perioadă de tranziţie, până în 2035. Până în 2035, angajatorii au obligativitatea de normalizare a condiţiilor de muncă”, a concluzionat Simona Bucura-Oprescu pentru Digi24.

noua lege a pensiilor

Noul proiect privind legea pensiilor, aprobat de Guvern

Noua lege vine să corecteze inechitățile dintre cei care au muncit la fel dar au ieșit la pensie în ani diferiți dintre bărbați și femei, între cei care încasează indemnizația minimă socială.

Eliminarea plafonului de 9,4% din PIB care îngheța pensiile românilor până în 2070 este în mod direct legată de adoptare legii în Parlament până pe data de 20 noiembrie.

„Noua lege respectă drepturile românilor care au muncit și care merită pensii decente. Pensiile vor crește, anul viitor, de două ori. Prima dată, la 1 ianuarie, prin majorarea cu majorarea cu 13,8%.  A doua oară, la 1 septembrie în urma procesului de recalculare, conform legii. Suntem primul guvern care face și majorarea și recalcularea pensiilor în același an”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.

Legea oferă garanția că nicio pensie nu va scădea în baza procesului de recalculare. Va fi astfel păstrat în plată cuantumul cel mai favorabil.