Guvernul analizează două scenarii de indexare a pensiilor în 2024. Anunț de la Ministerul Muncii

Guvernul analizează două scenarii de indexare a pensiilor în 2024. Anunț de la Ministerul Muncii Pensionarii vor primi pensii mai mari. Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul are în vedere două scenarii pentru majorarea pensiilor la începutul anului viitor, pe 1 ianuarie 2024. Noul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, dă asigurări că politicienii vor opta pentru varianta cea mai potrivită. Pe de altă parte, ea a anunțat că viitoarea lege a pensiilor va veni cu prevederi ce vor elimina inechitățile. Mai mult, cei ce vor dori să-și continue activitatea și după atingerea vârstei de pensionare vor beneficia de stimulente.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a făcut un anunț de ultimă oră care îi interesează pe toți pensionarii din România. Politicianul PSD a vorbit despre opțiunile pe care le are în vedere Guvernul pentru majorarea pensiilor, conform legii, de la 1 ianuarie anul viitor.

Simona Bucura-Oprescu a subliniat că specialilștii ministerului pe care îl conduce au la dispoziție două variante pe care le analizează. Astfel, la 1 ianuarie va fi adoptată cea mai bună dintre acestea.

„Avem două scenarii posibile, acestea sunt în funcție de când va fi valabilă noua lege a pensiilor. Și anul acesta am avut o indexare de 12% în ceea ce privește pensiile. Este drept că aceasta se calculează raportându-se la inflația de anul anterior, dar sunt prioritatea, noastră, grija noastră și indiferent cum ar fi aceștia vor avea și anul viitor o formă de ajustare a pensiei cu inflația și puterea de cumpărare și situația economică din țară”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Ne puteți urmări și pe Google News
ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu

Ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu anunță modificările la legea pensiilor Sursa foto: arhiva EVZ

Viitoarea lege va ține cont de problemele din sistem

În acest context, ea a vorbit și despre viitoarea lege a pensiilor precizând că viitorul act normativ va ține cont de toate problemele sistemului de pensii publice și va căuta să le îndrepte. Totodată, Simona Bucura-Oprescu a arătat că viitoarea lege va permite stimularea celor care au împlinit vârsta de pensionare, dar doresc să-și continue activitatea.

„Analizând jaloanele din PNRR și condiționările, prin noua lege vom avea următoarele principii: diferența de stagiu complet, toate veniturile pentru contribuții la stat, indemnizație socială și pensii pe contributivitate, o echilibrare pentru condițiile speciale și deosebite de muncă, perspectiva ieșirii la pensie la vârsta egală, egalizare care se va face treptat până în 2035, posibilitatea de a continua activitatea de muncă și după vârsta de 65 de ani și o serie de bonificații la pensie”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Ministrul Muncii a mai arătat că se dorește reorganizarea sistemului astfel încât cei cu pensii mai mici să beneficieze de o majorare consistentă.

„Cel mai important aspect pe care românii trebuie să îl știe este că avem în atenție reorganizarea pensiilor. În primul rând, pentru cei care au pensii mici, aceștia trebuie să beneficieze de o creștere. Este important de știut că vom avea o creștere a indemnizației minime astfel încât să avem pensionari cu venituri mai bune”, a mai declarat ministrul Muncii la România TV.

Ministerul are trei variante de lege

Ministrul a precizat că vor fi două formule de calcul avute în vedere pentru acest lucru. Simona Bucura-Oprescu a precizat că în prezent există trei variante pentru viitoarea lege a pensiilor, asupra cărora își va prezenta punctul de vedere Banca Mondială.

„Este important ca pensionarii să știe că sunt două posibilități de când va intra în vigoare noua lege. Vom discuta informația imediat după ce va fi luată decizia politică. Știu că românii sunt nerăbdători și că vor să venim cu cifre. Trebuie să ne grăbim, noi înțelegem că cu cât finalizăm mai repede, prin efort comun, românii vor avea mai mulți bani în final. Vă asigur că venim cu toate reformele la timp!”, a mai spus ministrul.

Simona Bucura-Oprescu a mai precizat că angajații Ministerului Muncii fac tot ce depinde de ei pentru ca noua Lege a pensiilor să genereze echitate.

„Echipa de la Ministerul Muncii va face tot ce îi stă în putere astfel încât românii să se bucure de o nouă lege a pensiilor care să genereze echitate, dar și să aducă fiecărui român stabilitate și ideea unei pensii cel puțin decente. (…) Toate aceste acte normative nu pot fi făcute fără partea de sustenabilitate. Deci, există trei variante pe legea pensiilor, pe fiecare dintre ele Banca Mondială ne pregătește și un impact. Toate aceste simulări sunt pentru momentul în care noua lege a pensiilor va intra în vigoare”, a mai spus ministrul Muncii.