Legea audiovizualului se va schimba din nou. Cine este vizat de noile modificări

Legea audiovizualului se va schimba din nou. Cine este vizat de noile modificări

Noua lege a audiovizualului, care a intrat recent în vigoare, trebuie să fie modificată. Consiliul Legislativ a observat mai multe nereguluri în cazul mai multor articole.

Legislația care reglementează funcționarea posturilor de televiziune și radio, dar și a site-urilor care produc conținut audio-vizual a fost modificată în luna iunie a acestui an. Întreg procesul va trebui reînceput la începutul anului viitor. Vlad Mircea  Pufu a fost persoana desemnată pentru a conduce grupul de lucru care va elabora noua lege a audiovizualului. El a fost ales coordonatorul grupului de lucru care se va ocupa de elaborarea noii legi a audiovizualului de președintele comisiei pentru cultură, Viorel Badea, și de președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu. Proiectul pentru noua lege va începe din sesiunea parlamentară din februarie 2022.

Colegiul Legislativ a făcut observații referitor la mai multe articole care nu mai pot fi aplicate. Din 1996, când a fost elaborată legea audiovizualului, și până acum, s-au făcut numeroase amendamente. Acest lucru a făcut ca în acest moment actul normativ să aibă nevoie de corecții pe fond. Vlad Pufu a transmis pe contul său de Facebook un mesaj în acest sens. „Se impune o rescriere în totalitate a Legii audiovizualului la recomandarea Consiliului Legislativ. Este nevoie de o actualizare, astfel încât să rezulte o lege modernă, adaptată perioadei pe care o traversează media audiovizuală”.

Comisia Europeană a impus României să modifice legea audiovizualului

Comisia Europeană a trimis, în luna mai a anului 2021, România la Curtea Europeană de Justiție, alături de patru alte state (Cehia, Irlanda, Slovacia și Spania). Țara noastră nu transpus în legislația națională Directiva europeană privind conținutul mass-media audio-vizuale. Directiva a fost adoptată în 2018, iar pentru Ursula Von Der Leyen  a devenit un scop priroitar transpunerea ei în legislațiile statelor membre.

Ne puteți urmări și pe Google News

Directiva nu reglementează doar conținutul programelor de televiziune și radio. De această directivă sunt vizate și site-urile care produc materiale audio-vizuale, vloggerii, platformele de partajare sau cele care oferă conținut la cerere. În iunie 2022, România a promulgat Legea 190, evitând riscul de infringement, dar Consiliul Legislativ a recomandat modificări, mai multe articole fiind inoperabile, informează DCNews.ro.