Decizia Țărilor de Jos cu privire la Schengen este nefondată și insultătoare pentru Bulgaria
- Nicolae Comănescu
- 6 decembrie 2022, 07:52
„Încă o dată, Olanda rezolvă câteva probleme interne cu acest proces de intrare a Bulgariei și României în Schengen”, a declarat Ivailo Kalfin, director al Agenției Europene pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și Muncă, fost ministru bulgar de externe și apoi ministru al muncii și solidarității sociale.
„De multe ori Comisia Europeană a spus că Bulgaria este absolut pregătită. De multe ori Parlamentul European a adoptat o opinie similară. Luna trecută, Bulgaria a invitat experți din țările europene să vadă la fața locului modul în care funcționează toate sistemele necesare pentru Schengen. Olanda a refuzat să-și trimită experții atunci. Lor nu le pasă prea mult de adevăr, care este obiectiv, dar au luat o decizie în prealabil, pe care o au deja de peste 10 ani", a comentat el.
Potrivit acestuia, va fi foarte greu să se schimbe decizia Țărilor de Jos înainte de 8 decembrie, când urmează să fie votată aderarea Bulgariei la spațiul Schengen. Totuși, eforturile ar trebui făcute până în ultimul moment, crede Ivailo Kalfin.
Reacție pe tema aderării la spațiul Schengen
"Nu există argumente la Haga, nu există niciunul în guvernul olandez. Ei nu-și pot convinge nici propria familie politică, nici celelalte țări din Europa de acțiunea lor", a adăugat el.
„Acceptarea Croației și României și lăsarea Bulgariei în afara spațiului Schengen este un act politic care nu e doar nefondat, ci și insultător la adresa statului nostru, pentru că nu se bazează pe niciun fapt obiectiv. Avem probleme și nu trebuie să închidem ochii legat de acestea. Dar Bulgaria este o țară de frontieră a UE și facem tot posibilul, atât pentru noi, cât de dragul UE pentru a păzi această graniță. Partenerii noștri nu pot trata eforturile bulgare în acest fel", a comentat Ivailo Kalfin.
Potrivit acestuia, dacă țara noastră rămâne în afara spațiului Schengen, asta nu va însemna izolarea europeană pe termen lung.
El a amintit că decizia de a accepta Bulgaria și România trebuie luată cu unanimitate absolută. "Orice țară poate impune un drept de veto. Acest instrument ar trebui folosit cu mare atenție", a subliniat el și și-a exprimat opinia că acesta va fi unul dintre argumentele puternice pentru a regândi rolul vetoului unilateral. Potrivit acestuia, Bulgaria nu a abuzat niciodată de acest instrument.
„Bulgaria trebuie să fie foarte atentă și să folosească instrumentele atunci când există, pentru a le spune partenerilor noștri că nu suntem și nu vom fi un element fără voce în UE. O astfel de atitudine nu este acceptabilă”.