Evenimentul Zilei > Actualitate > Legea așteptată de milioane de români, semnată de Iohannis! Orban trebuie să găsească bani
Legea așteptată de milioane de români, semnată de Iohannis! Orban trebuie să găsească bani

Legea așteptată de milioane de români, semnată de Iohannis! Orban trebuie să găsească bani

În cursul zilei de vineri, președintele României a semnat legea care se referă la construcția unei șosele de mare viteză, care va străbate nordul țării.

În noua lege se arată că „autostrada Nordului”, care este mai exact un drum de mare viteză, va lega Vama Petea, județul Satu Mare de municipiul Suceava. Proiectul prevede demararea lucrărilor pentru un drum de mare viteză pe traseul Vama Petea, Satu Mare, Baia Mare, Dej, Bistrița, Vatra Dornei și Suceava. Termenul de execuție al obiectivului este de 4 ani de la data intrării în vigoare a legii.

„Acest obiectiv se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, din credite externe şi din fonduri europene. Termenul de execuţie al obiectivului este de 4 ani de la data intrării în vigoare a acestei legi. Prevederile legii intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021”, se arată în textul legii, promulgate de președintele Iohannis.

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri, la Rădăuți, unde a participat la inaugurarea șoselei de centură a orașului, că CNAIR a publicat numele societăților câștigătoare care se vor ocupa de proiectarea acestei șosele de mare viteză.

„Astăzi s-au deschis ofertele şi s-a declarat câştigătorul pentru cele trei tronsoane de pe drumul nordului, respectiv Baia Mare-Bistriţa, Bistriţa- Vatra Dornei şi Vatra Dornei-Suceava. Este vorba de companiile care vor realiza studiul de fezabilitate pentru cele trei tronsoane”, a anunţat Ludovic Orban.

Un drum așteptat de milioane de români

La licitației pentru proiectarea acestui drum de mare viteză s-au prezentat mai multe firme, în cele din urmă fiind alese societățile care se vor ocupa de acest proiect.

Lotul 1: Baia Mare – Bistrița a fost desemnată câștigătoare Asocierea Search Corporation – Egis International SAS – Egis Romania S.A. – SC Formin S.A., cu preţul de 15.206.688,64 Lei fără TVA.

Lotul 2: Bistrița – Vatra Dornei a fost desemnat câștigător Ofertantul SC Explan SRL., cu preţul de 15.793.026,12 Lei fără TVA.
Lotul 3: Vatra Dornei – Suceava a fost desemnată câștigătoare Asocierea Best Consulting & Design SRL – INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL, cu preţul de 14.475.000,00 Lei fără TVA.