Legătura neașteptată dintre mese și cancer. La ce oră ar trebui să mănânci, de fapt
- Dosofteea Lainici
- 25 septembrie 2022, 15:47
Cei care mănâncă în mod obișnuit după ora 21 și nu lasă un interval de două ore între mâncare și dormit au cu 25% mai multe șanse de a face cancer. Experții de la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona au descoperit că acest lucru se datorează faptului că metabolismul tău începe să încetinească seara - dar mâncatul îl va accelera din nou.
Acest lucru va avea un impact asupra ceasului intern al corpului, cunoscut sub numele de ritmul circadian, despre care se crede că ar crește șansele de a dezvolta cancer de prostată și de sân. Studiile anterioare au sugerat că mâncatul nesincronizat cu ritmul circadian poate crește riscul de boli de inimă, diabet și supraponderalitate.
Importanța ritmului circadian
Cele mai multe cercetări în dietă analizează modul în care alimentele vă pot crește sau reduce șansele de a dezvolta boala. Recent, experții au descoperit cum consumul de carbohidrați, cum ar fi pâinea, poate crește riscul de cancer de sân cu 20%. Între timp, s-a descoperit că popularul ulei de măsline reduce riscul de cancer.
Dora Romaguera, care a lucrat la acest studiu, a spus: „Totul pare să indice că timpul de somn ne afectează capacitatea de a metaboliza alimentele”. Ea a spus că sunt necesare mai multe cercetări pentru a adăuga datele despre animale arată „implicații profunde pentru metabolismul alimentar și sănătatea”.
Unii experți cred că, prin alinierea alimentelor cu ritmul circadian, puteți contribui la maximizarea pierderii în greutate, a energiei și a sănătății generale. Experții spun că ar trebui să mănânci doar când soarele a răsărit. Acest lucru se datorează faptului că unii oameni de știință cred că soarele ne stabilește ritmul circadian.
Impactul orei la care mănânci
Ritmul nostru circadian este făcut să mâncăm în timpul zilei când soarele strălucește (pentru că pentru perioade lungi în istorie nici nu am avut electricitate și becuri). În mod ideal, asta înseamnă că ar fi 12 ore între ultima masă a zilei și prima din ziua următoare.
Acesta seamănă foarte mult cu postul intermitent - care s-a dovedit a fi eficient pentru a pierde kilogramele. Un studiu recent a respins ideea că metabolismul este controlat de ritmul circadian. Cercetătorii scoțieni au descoperit că ora la care mănânci nu are niciun impact asupra pierderii în greutate. Ei au descoperit că metabolismul arde la fel de multe calorii seara ca și dimineața.
Singurul beneficiu al consumului de mai multe alimente dimineața este că nu simțiți la fel de multă foame în cursul zilei, ceea ce ar putea însemna să mâncați mai puțin, au spus cercetătorii, potrivit The Sun.