Legătură între cutremurele din România și cele din Turcia? Ce spun seismologii
- Ionel Sclavone
- 7 iunie 2023, 21:05
Ultimele cutremure, care au zguduit partea de vest a țării, ar putea avea legătură cu cele din Turcia. Acest scenariu de lucru este luat în considerare de experții din cadrul Institutului Național pentru „Fizica Pământului”. Potrivit directorului Constantin Ionescu, este foarte posibil să fie o legătură între mișcările seismice de pe teritoriul României și cele din zona Mării Mediterane.
Directorul general al Institutului Național pentru „Fizica Pământului” (INFP), Constantin Ionescu, a făcut o serie de comentarii cu privire la cauzele cutremurului de marți, 6 iunie, din zona de vest a țării. În opinia sa, este posibil ca seismul, care a măsurat 5,2 grade pe scara Richter, să fi avut legătură cu mișcările plăcilor tectonice din zona Mării Adriatice. El nu a exclus posibilitatea ca replici ale acestui cutremur să se producă și mai târziu, în timp.
Constantin Ionescu ia în considerare ipoteza că aceste cutremure, care au afectat zona de vest, să aibă legătură cu ceea ce se întâmplă în Turcia.
„Este o ipoteză, dar o concluzie nu poate fi trasă la acest moment. Deocamdată este timpul foarte scurt pentru a analiza atâtea date disponibile la nivel regional, din Turcia, Grecia, România și din alte țări care mai dețin echipamente. Practic, este o muncă destul de mare pentru o analiză și o concluzie finală”, a afirmat Constantin Ionescu,
Directorul INFP a precizat că seismele care au fost înregistrate în Turcia au avut magnitudini foarte mari și au influențat dinamica plăcilor tectonice din zona Mediteranei. Pe de altă parte, a precizat el, mișcările din zona Banatului sunt legate de cele din zona Mării Adriatice.
„Ne-am propus ca să analizăm această situație, dar cutremurele din Turcia, care au avut magnitudini foarte mari, au influențat dinamica plăcilor tectonice din zona Mării Mediterane. Acest efect al cutremurelor din Turcia s-a suprapus peste efectul existent anterior, adică placa africană venea către placa europeană și tot așa. Erau mișcări între plăcile din zona europeană, ceea ce a dus probabil și la mișcările din zona Banatului, pentru că ele se leagă cu partea asta a Adriaticii”, a continuat Constantin Ionescu.
Numărul replicilor ar putea crește la Arad
Directorul INFP, Constantin Ionescu, a susținut o conferință de presă, miercuri, 7 iunie, în care a vorbit despre cutremurul cu magnitudinea 5,2 Richter produs marţi seara la Arad și despre replicile acestuia. El a precizat că un astfel de seism ar putea activa mai multe falii, în zona Banatului, astfel că ne putem aștepta și la alte mișcări.
Directorul INFP a precizat că numărul replicilor înregistrate, 13, este relativ mic, după un cutremur de o asemenea magnitudine. El nu a exclus ca alte replici să aibă loc în perioada următoare de timp.
„13 replici sunt puține (…) după un cutremur de magnitudine 5,2. Puteau să fie și mai multe replici sau este posibil să se mai producă și mai târziu alte replici. După cum ați văzut, cutremurul a fost urmat de un cutremur de 3,2 și, după aceea, astăzi, am mai avut două cutremure de 2,8 și 3,2. Nivelul de magnitudine al replicilor se menține în jurul magnitudinii de între 1 și 2”, a mai precizat Constantin Ionescu.