INFP avertizează: „Ne așteptăm ca şi în următoarele săptămâni să avem cutremure destul de multe”. Ce spune despre magnitudinea lor
- Antonia Hendrik
- 23 februarie 2023, 17:34
Un seismolog de la INFP a declarată că numărul cutremurelor din zona Vrancea descrește, dar, în schimb, magnitudinea acestora nu descrește atât de mult. „Ne așteptăm ca şi în următoarele săptămâni să avem cutremure destul de multe, sperăm nu peste 5, în această zonă”, a declarat Alexandru Țigănescu.
Până astăzi s-au înregistrat 960 de cutremure în zona Gorj, după cutremurul de 5,7 grade pe scara Richter de săptămâna trecută, din care 15 au fost de cel puțin 3,5. Marea majoritate a seismelor au avut magnitudinea 2 și s-au aflat între 10-20 km.
Un specialist INFP susține că deși numărul lor descrește, nu același lucru se întâmplă și cu magnitudinea lor
În plus, susține că şi în următoarele săptămâni vor fi cutremure destul de multe în această zonă. Ca dovadă că astăzi s-a mai produs un cutremur în Gorj cu magnitudinea ml 2.1, la adâncimea de 13km.
În ziua de 23 Februarie 2023, la ora 13:40:15 (ora locală a României), s-a produs în OLTENIA, Gorj un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.1, la adâncimea de 13km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 108km NV de Craiova, 112km SV de Sibiu, 146km V de Pitesti, 158km SE de Timisoara, 178km SE de Arad, 185km S de Cluj-Napoca, 207km V de Brasov, 208km E de Belgrade, 212km E de Zemun, 222km NE de Nis, se arată în avertismentul INFP.
Un specialist în cadrul Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP) a afirmat: „Dacă ne uităm cel mai bine, totuşi, pentru cutremure mai mari, care sunt prioritatea noastră, cutremure peste 2 ca şi magnitudine, oricum, putem să vedem şi în acest grafic că numărul lor descreşte, în schimb, magnitudinea lor nu descreşte atât de mult. Sigur, a fost şocul principal de 5,7, care a urmat unui cutremur de 5,2. Am avut şi în această dimineaţă un cutremur de 3,9. Clar, ne aşteptăm ca şi în următoarele săptămâni să avem cutremure destul de multe. Sperăm că nu cu magnitudini peste 5 în această zonă”, a declarat specialistul INFP Alexandru Țigănescu, joi, într-o conferinţă de presă.
Ce spune seismologul despre zona Gorj
Alexandru Țigănescu a precizat că în zona Gorj s-au înregistrat, de-a lungul anilor, mai multe cutremure, dar nu atât de puternice ca acela de săptămâna trecută, de 5,7.
„În ce priveşte localizările în funcţie de adâncime, prezentăm şi această figură, care poate fi relaţionată şi cu sistemul de falii din zona respectivă, iar această figură arată de fapt că această secvenţă nu a venit chiar din senin.
Când reprezentăm şi cutremure istorice care sunt disponibile şi publicului larg, în catalogul în Romplus puteţi vedea faptul că şi în 1943 a fost un cutremur în zonă şi în 1963 şi tot aşa. Sigur, nu au fost la fel de puternice ca şocul principal de 5,7 care a fost zilele acestea”, a menţionat specialistul INFP.
Sursele recomandate de informare despre cutremure
Alexandru Țigănescu vorbit, de asemenea, şi despre sursele recomandate de informare despre cutremure: „În ce priveşte sursele recomandate de informare despre cutremure, trebuie să menţionez faptul că de bază rămâne site-ul INFP, atât în varianta detaliată, cât şi în cea simplificată, atunci când valorile de trafic sunt de ordinul miilor pe secundă. Dincolo de acesta, recomand şi portalul PhENOMeNAL, un proiect al INFP, unde puteţi vedea şi pe o hartă şi filtra informaţiile despre cutremure.
Mai este şi această aplicaţie pe care am lansat-o acum câteva zile, care are de altfel două moduri de vizualizare, una optimizată pentru telefoanele mobile şi alta mai detaliată. Şi, în plus, este site-ul EMSC, un fel de organizaţie la nivel european”, a mai precizat specialistul INFP, potrivit news.ro.