Ultimele informații de la seismologi. Ce au descoperit după cutremurele de seara trecută

Ultimele informații de la seismologi. Ce au descoperit după cutremurele de seara trecută Constantin Ionescu, director INFP Sursa foto: INQUAM_Photos

În urma seismului din zona Banatului, produs marți seara, seismologii de la INFP au venit cu lămuriri cu privire la cutremur și au vorbit despre ce se va întâmpla în perioada următoare în țara noastră.

Potrivit seismologilor, cutremurul din Arad a avut loc la o adâncime de 5,6 kilometri și o magnitudine de 5,2, resimțindu-se în orașe aflate la o distanță mai mare de 100 de kilometri. De asemenea, aceștia au explicat că până în momentul actual s-au produs 13 replici. Cea mai mare a fost de 3.2 grade, iar ultima a fost în această dimineață.

„Am primit răspunsuri de la cetățeni și vom analiza datele. Regiunea seismică este o regiune cunoscută. În istorie se știe că au mai fost cutremure cu magnitudine de 5”, a declarat Constantin Ionescu, director INFP.

Anunțul seismologilor INFP după cutremurul de marți

„Comunicatele INFP sunt date în magnitudine locală. Deci magnitudinea Richter. Raportările și introducerea în catalogul INFP și în cataloagele internaționale se face în magnitudine-moment.

Magnitudinea-moment este întotdeauna mai mică decât magnitudinea locală. Sunt și unele excepții. Deci acest cutremur de 5,3, îl veți găsi undeva la 4,7 - 4,8 pe site-urile internaționale.

Zona asta a Banatului, a câmpiei panonice, cutremurele din această zonă apar la contactul între bazinul panonic și munți, Munții Apuseni, partea vestică a Meridionalilor în sud. Această zonă este caracterizată de falii cu o orientare N-V S-E și un alt sistem de falii S-V N-E. Mai sunt local prezente și niște falii cu orientare E-V”, a declarat seismologul Mihai Diaconescu.

El a mai spus că din nefericire, această orientare a faliilor se suprapune cu soluțiile de plan-falie în așa fel încât să facă misiunea ingrată și greoaie de a alege un plan de falii preferențial. Astfel, ei au punctat că se vor ghida după răspunsul populației, ca să își poată da seama pe ce direcție s-a propagat preferențial cutremurul, potrivit antena3.ro.

Cei doi au mai explicat că e posibil ca seismul din Arad și replicile ce au urmat să fie un rezultat al cutremurului devastator ce s-a produs în luna februarie a acestui an.

Ne puteți urmări și pe Google News