Cutremur puternic în Bulgaria. Seismul s-a simțit în aproape toate orașele

Cutremur puternic în Bulgaria. Seismul s-a simțit în aproape toate orașele Cutremur. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un cutremur puternic a avut loc, în această după-amiază, la sud de Dunăre, în Bulgaria. Seismul vine după ce și în România au avut loc, în ultima perioadă mai multe cutremure care au fost resimțite.

Un cutremur cu magnitudinea de 4,6 grade pe scara Richter s-a produs în Bulgaria. Epicentrul a fost localizat la o adâncime de 30 de kilometri și a fost resimțit în mai multe orașe Epicentrul se află la 15 km sud-est de Plovdiv, la 146 km de Sofia, potrivit datelor centrului.

Cutremurul a fost apreciat ca fiind „puternic”, având o intensitate estimată la VI de centrul seismologic american USGS. Potrivit datelor preliminare ale Centrului Seismologic Mediteranean EMSC, cutremurul a fost estimat iniţial la o magnitudine de 4,9, dar ulterior a fost revizuit la 4,6.

Cutremurul a fost resimțit timp de 15 secunde în Sofia

Epicentrul a fost localizat la 17 kilometri sud-est de Plovdiv. Epicentrul se află la nord de Asenovgrad, a precizat pentru postul naţional de radio Petar Kirilov, seismologul de serviciu la Academia Bulgară de Ştiinţe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii din satul Krumovo, care se află în imediata vecinătate a epicentrului, au fost foarte speriaţi, a anunţat primarul Rumiana Samokovareva. Potrivit acesteia, au căzut coşuri de fum şi cărămizi de pe clădiri şi de la centrul comunitar. Cutremurul a fost resimţit timp de aproximativ 15 secunde în Sofia.

„În ziua de 07 iunie 2023, la ora 15:26:39 (ora locală a României), s-a produs în BULGARIA un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.3, la adâncimea de 10.0 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 12km E de Asenovgrad, 25km SE de Plovdiv, 46km V de Haskovo, 51km NV de Kardzhali, 59km E de Pazardzhik, 68km SV de Stara Zagora, 72km SV de Kazanlak, 97km S de Gabrovo”, se arată în comunicatul infp.ro.

Noi detalii despre cutremurul de la Arad

Cutremurul care a avut loc, marți seară, în Arad a zguduit Europa. Seismul s-a resimțit în alte trei state europene, fiind urmat de 13 replici.

Directorul general al Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Constantin Ionescu, a oferit noi detalii despre cutremurul care a avut loc, marți seară, în Arad. Conform acestuia, seismul s-a simțit și în Ungaria, Serbia și Croația, fiind urmat de 13 replici, cea mai mare replică având magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter.

„Cutremurul s-a produs la adâncimea de 5,6 km, cu o magnitudine de 5,2. Intensitatea a fost de 7 grade mercalli. (…) Avem informații că s-a simțit în Ungaria, Croația, Serbia. Efectele cutremurului nu au fost așa de mari pentru că accelerațiile în zonă au fost mici, cea mai mare accelerație a fost în localitatea Siria, căderi de coșuri, căderi din pereți, sau alte pagube.

S-au produs 13 replici din care cea mai mare a fost de 3,2 grade, iar ultima replică a fost astăzi dimineață, a avut magnitudinea de 2,2. Regiunea seismică e o regiune cunoscută. În istorie se știu că au mai fost cutremure cu magnitudine de 5, ceea ce arată că nu este o zonă singulară sau că acum a început activitatea în zona respectivă”, a declarat, miercuri, Constantin Ionescu.