Directorul INCDFP avertizează. Cutremurul din Arad a avut 7 grade în epicentru. Care sunt marile pericole în viitorul apropiat

Directorul INCDFP avertizează. Cutremurul din Arad a avut 7 grade în epicentru. Care sunt marile pericole în viitorul apropiat Un nou cutremur în România. Ce magnitudine a avut. Sursa foto: Arhivă EVZ

Directorul INCDFP, Constantin Ionescu, subliniază că seismul înregistrat în Arad, cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter, a avut o intensitate de 7 grade Mercalli în zona epicentrului. Prin urmare, trebuie să ne așteptăm și la altele.

El subliniază că un astfel de seism are potențialul de a declanșa și alte falii din zona Banatului, ceea ce ne poate conduce la producerea altor cutremure. „Cutremurul a avut intensitatea în epicentru de 7 grade Mercali, el s-a simțit în zona Aradului cu o intensitate de 6, ceea ce poate să producă pagube sau anumite crăpături în pereți sau căderea coșurilor de fum, dar nu pagube însemnate. Poate să avarieze clădiri care nu au fost întreținute sau sunt în stare de degradare”, a spus directorul INCDFP.

În momentul în care a fost întrebat de ce seismul de la Arad a fost resimțit ca având o intensitate de 6 grade, Ionescu a clarificat că este vorba despre intensitatea cutremurului și nu despre magnitudine.

„6 e intensitatea. Intensitatea arată efectele cutremurului, pentru că în epicentru a fost de 7 – intensitatea pe Mercali. Magnitudinea reprezintă energia degajată în epicentru și ea nu se modifică cum se modifică intensitatea. Intensitatea scade cu cât te distanțezi față de epicentru”, a explicat Constantin Ionescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cutremurul poate să destabilizeze și alte falii din zona Banatului

Potrivit acestuia, replicile seimelor sunt în special mai mici, iar specialiștii nu se așteaptă la un număr semnificativ, la fel cum au fost în zona Târgu Jiu.

„Acest cutremur poate să destabilizeze și alte falii din zona Banatului pentru că toată zona cuprinsă din zona Crișanei până în Sebia este fărâmițată de falii mici și falii care pot să producă cutremure de magnitudini 5 sau mai mici, sau mai mult de 6 cum a fost cutremurul din ’92. (...) Cutremurul de acum este la nord față de cel din 22.05, de 4,4.

Este posibil să se producă replici. Replicile sigur se produc, acum nu știm exact de ce intensitate vor fi, dar acest tip de cutremure și, mai ales cutremurele de această magnitudine produc replici.

Colegii mei se ocupă acum de definitivarea parametrilor acestui cutremur și, după aceea, se vor ocupa de localizarea replicilor și apoi vom vedea care e numărul lor și continuăm să inventariem.

Replicile, în general, sunt mai mici. Nu știm exact care e acțiunea în zona respectivă, acum. În Târgu Jiu au fost peste mie (n. red. – replici), aici, față de cutremurul de 4,7, primul din zona Aradului, a avut în jur de 20 de replici. Nu ne așteptăm la ce s-a produs în zona Târgu Jiului”, a mai punctat directorul INCDFP pentru digi24.ro.